Lumo Energi

Att välja elavtal

Fast pris eller rörligt pris, anvisningspris, bindningstid, anläggnings-ID … Nej, egentligen är detta med elavtal inte så svårt ävenom det först känns så. Läs våra tips nedan och få hjälp att välja elavtal som blir just rätt för dig.

Du kan teckna elavtal med Lumo Energi oavsett om du bor i Malmö, Göteborg, Luleå eller Stockholm eller på annan ort i Sverige.

Att välja elavtal är enkelt när du följer våra tips

1. Välj ett elavtal som passar dig

Har du äventyrsanda eller föredrar du förutsägbarhet? Prioriterar du trygghet framom snabba vinster? Har du marginal att tillfälligt betala ett högre pris, och genast ”spara” när elpriset faller? Vilket avtal, som är bäst just för dig, beror på hur du själv ser på risk och stabilitet.

Fast elpris är ett stabilt pris

Ett fast elpris är samma under hela avtalstiden. Avtalstiden kallas också bindningstid, för du binder dig till en viss tid. Ett fast elpris är ett tryggt val där du betalar samma elpris/kWh under din valda avtalslängd. Våra elavtal med fast elpris har med bindningstider på upp till 3 år. Vårt elavtal Konstant Fast elpris är igen ett fastprisavtal utan bindningstid, alltså ett elavtal som löper tills vidare. Priset kan justeras medan avtalet löper, men då meddelas detta 2 månader innan justeringen sker.

Rörligt elpris varierar månatligen

Ett rörligt elpris fluktuerar varje månad, beroende på hur vindarna blåser och regnet faller. Ibland blir det riktigt billigt, ibland kan det snabbt stiga. Det rörliga elpriset baserar sig direkt på elbörsens spotpris och har statistiskt sett visat sig vara förmånligast på lång sikt, men kräver ändå en viss ekonomisk risktagning av dig. Vårt Kvick-elavtal med rörligt elpris kan tecknas med tim- eller månadsmätning.

2. Gör ett aktivt val för bättre elpris

Du vinner på att själv aktivt välja elavtal när du t.ex. flyttar, för annars hamnar du på ett sk. anvisningsavtal, som tilldelas dig av ditt elnät. Ett anvisat elavtal har ofta högre elpris än ett elavtal du valt själv. Fördelen är dock att ett anvisningsavtal oftast har kort uppsägningstid och enkelt kan bytas till ett smartare elavtal.

Se alla våra elavtal

 

3. Kolla jämförpriset

Jämförpris finns till för att hjälpa dig välja elavtal och varje elbolag måste uppge ett jämförpris i samband med att du tecknar ett elavtal. Jämförpris grundar sig på den totala kostnaden, som du ska betala för elförbrukning och baseras på föregående månads elpris för elområdet i fråga. Märk att nätkostnaden inte ingår. Jämförpris anges enligt förbrukning: liten bostad 2 000 kWh, större bostad 5 000 kWh och villa 20 000 kWh.

Läs mer om att jämföra elpriser

 

4. Ångerfrist, uppsägning och bindningstid

Läs igenom avtalsvillkoren innan du ska välja elavtal som du tecknar. Du har en ångerfrist på 14 dagar om du tecknar på nätet, men trots det är det alltid enklare att välja ett annat elavtal än att behöva ångra det. I avtalsvillkoren framgår bl.a. uppsägningstid för elavtalen och möjliga brytavgifter. Visste du att om du säger upp ett fastprisavtal i före bindningstiden har gått ut måste du betala en avgift för kontraktsbrott? Kolla också att uppsägningstiden är skälig och vad det står om automatisk förlängning av elavtal med fast elpris, när de löper ut.

5. Gör ett miljöval

Genom att teckna ett elavtal med miljöval, gör du enkelt en god gärning för klimatet. Vill du ha fossilfri energi? Förnybar energi? Hållbar energi? När du tecknar ett elavtal med oss kan du välja mellan 100 % vindkraft och Klimatmix för en klimatinsats.

6. Priset är inte allt

Stirra dig inte blind på priset när du ska välja elavtal, för ett billigt elpris är inte allt. Om något går fel, vill du säkert snabbt få kontakt med elhandlarens kundservice och få svar på dina frågor, eller hur? Du vill att din epost blir besvarad och att elbolaget sköter sin del. Pålitliga, hjälpsamma och sakkunniga – det är vad vi på Lumo Energi vill vara. Vad har du för kriterier för ditt elbolag?

 

Anläggnings-ID – vad är det?

Anläggnings-ID är ett unikt nummer för din elmätare och är därmed bostadsspecifik. Anläggnings-ID börjar alltid med siffrorna 735 999, vilket gör det enkelt att identifiera.

 

När på året är det bäst att teckna elavtal?

Elpriset varierar hela tiden, så det finns ingen tid på året som vi kan garantera att det är som lägst. Vanligtvis brukar elpriset sjunka lite till sommaren och stiga mot vintern, men ibland går det tvärtemot om t.ex. sommaren blir riktigt het och torr. Med andra ord, det finns ingen garanti för att elpriset är som lägst just när du väljer att teckna. Det kan stiga till nästa månad – eller sjunka. Viktigt är att inse att elpriset verkligen fluktuerar från månad till månad och att ett elpris som erbjöds för två månader sedan inte går att få igen – det kan nämligen ha fördubblats eller minskat till hälften! Läs mer om aktuella elpriser och hur elmarknaden i Sverige fungerar.

Tips! Kolla den oberoende jämförelsesajten Elpriskollen, som upprätthålls av myndigheterna.

Välj och teckna elavtal

Hittade du elavtalet för dig? Fyll i ditt postnummer och få vårt bästa erbjudande. Väljer du att lägga till 100 % vindkraft eller klimatmix gör du samtidigt en hållbar insats för klimatet.

Teckna elavtal

Fyll i ditt postnummer och se ditt elpris.

Behöver du ett elavtal genast?

Om du har flyttat och behöver få igång elen omedelbart, rekommenderar vi att du ringer vår kundservice, så hjälper vi dig få el så snabbt som möjligt.

08-43 737 858

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.