7 tips när du väljer elavtal
1. Välj ett elavtal som passar dig
Utgå från dig och dina behov när du ska välja elavtal: tycker du om risker eller föredrar du trygghet, bor du i villa eller lägenhet, klarar du av prisförändringar, förbrukar du mycket eller lite el (läs våra energispartips för att optimera din förbrukning) och vill du rädda miljön?
2. Välj själv – och undvik anvisat avtal
Gör alltid ett aktivt val när du flyttar och behöver el – för annars blir du tilldelad ett tillsvidarepris, också kallat anvisningspris, och det är oftast dyrare än ett elavtal du själv valt. Det är lätt att välja elhandlare på t.ex. elprisjämförelsesajter. Eller så kollar du in våra finfina elavtal.
3. Kolla jämförpriset – inte endast elpriset
Jämför olika elpriser genom att titta på kostnaderna per kWh för det specifika elavtalet du är intresserad av. Hur man anger jämförpris är reglerat enligt lag och oberoende elprisjämförelse hittar du bl.a på Energimarknadsinspektionens nätsidor.
4. Lusläs avtalsvillkoren
Det lönar sig att läsa avtalsvillkoren noggrant så du vet vad du håller på att köpa eller byta till – och hurdan avtalstid eller uppsägningstid du har. Köper du ett elavtal till kampanjpris eller med rabatt, lönar det sig att noga kontrollera vad som händer med avtalet då kampanjpriset eller rabatten upphör eller då avtalet löper ut. Läs våra avtalsvillkor här.
5. Rörligt eller fast pris?
Är du risktagare passar ett rörligt elpris dig. Ett rörligt elpris sätts månadsvis utifrån tillgång och efterfrågan av el på den nordiska elbörsen och du får alltid det aktuella börspriset när det varierar enligt säsong. Men svängningarna på börsen kan vara rejäla och du måste vara beredd att emellanåt ha ett högre pris men sedan kan du också omgående njuta av prisfallet när det kommer.
Läs mer om vad rörligt pris innebär
Trygghetssökande håller sig till ett fast eller bundet elpris, som innebär att du betalar ett bestämt pris per kWh över en viss tid, utan risk för säsongsvariationer. Det som kan påverka priset är lagstadgade förändringar på elmarknaden som t.ex. elcertifikat och myndighetskostnader.