Lumo Energi

7 tips när du väljer elavtal

Vad allt behöver man tänka på när man ska välja elavtal? Läs våra enkla tips och fixa det bästa elavtalet just för dig.

 

1. Välj ett elavtal som passar dig

Utgå från dig och dina behov när du ska välja elavtal: tycker du om risker eller föredrar du trygghet, bor du i villa eller lägenhet, klarar du av prisförändringar, förbrukar du mycket eller lite el (läs våra energispartips för att optimera din förbrukning) och vill du rädda miljön?

 

2. Välj själv – och undvik anvisat avtal

Gör alltid ett aktivt val när du flyttar och behöver el – för annars blir du tilldelad ett tillsvidarepris, också kallat anvisningspris, och det är oftast dyrare än ett elavtal du själv valt. Det är lätt att välja elhandlare på t.ex. elprisjämförelsesajter. Eller så kollar du in våra finfina elavtal.

Se alla våra elavtal

 

3. Kolla jämförpriset – inte endast elpriset

Jämför olika elpriser genom att titta på kostnaderna per kWh för det specifika elavtalet du är intresserad av. Hur man anger jämförpris är reglerat enligt lag och oberoende elprisjämförelse hittar du bl.a på Energimarknadsinspektionens nätsidor. 

 

4. Lusläs avtalsvillkoren

Det lönar sig att läsa avtalsvillkoren noggrant så du vet vad du håller på att köpa eller byta till – och hurdan avtalstid eller uppsägningstid du har. Köper du ett elavtal till kampanjpris eller med rabatt, lönar det sig att noga kontrollera vad som händer med avtalet då kampanjpriset eller rabatten upphör eller då avtalet löper ut. Läs våra avtalsvillkor här.

 

5. Rörligt eller fast pris?

Är du risktagare passar ett rörligt elpris dig. Ett rörligt elpris sätts månadsvis utifrån tillgång och efterfrågan av el på den nordiska elbörsen och du får alltid det aktuella börspriset när det varierar enligt säsong. Men svängningarna på börsen kan vara rejäla och du måste vara beredd att emellanåt ha ett högre pris men sedan kan du också omgående njuta av prisfallet när det kommer.

Läs mer om vad rörligt pris innebär

 

Trygghetssökande håller sig till ett fast eller bundet elpris, som innebär att du betalar ett bestämt pris per kWh över en viss tid, utan risk för säsongsvariationer. Det som kan påverka priset är lagstadgade förändringar på elmarknaden som t.ex. elcertifikat och myndighetskostnader.

Läs mer om fastprisavtal

6. Välj en ren framtid

Värnar du om framtidens miljö och klimat? Välj då 100 % vindkraft och stöd användningen av förnybar el. Vindkraft är utsläppsfri elenergi med liten klimatpåverkan. Genom att aktivt välja en hållbar energikälla bidrar du bl.a. till att hejda utbyggandet av kärnkraft och användningen av kolkraft.  

7. Sist men inte minst!

Se över ditt elavtal regelbundet – bara för att du har tecknat ett förmånligt avtal förblir det inte nödvändigtvis alltid förmånligt. Håll koll på elprisernas svängningar om du har rörligt pris och har du tidsbundet avtal, lönar det sig att se över elpriset någon månad innan avtalet tar slut.

Dags att teckna elavtal

Välj mellan ett bekvämt fastpriselavtal eller ett på lång sikt förmånligare elavtal till rörligt elpris.

Se alla våra elavtal

Teckna online!

På webben tar det bara några minuter!

Elavtal utan årsavgift

Med ett rörligt elavtal får du alltid din el till aktuellt pris. Med ett timmätt rörligt elavtal betalar du för precis det du använder. 

  • Månatligen varierande kWh-pris
  • Senaste månads elpris 128,58 öre/kWh (inkl. moms)
  • Välj timmätt om du vill kunna utnyttja de billiga timmarna
  • Påslagsrabatt + fri årsavgift i 1 år

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.