Praktiska tips när du flyttar

Att flytta är alltid en stor grej – vare sig du flyttar för första gången hemifrån, ihop med din livskumpan eller av vilken orsak som helst. Kontakta oss i god tid, gärna en månad innan, så hjälper vi dig att få el till ditt nya hem.

Elen i hemmet består av två olika delar (elnätsavtal för överföringen av el och elavtal för elen du förbrukar) och det är samma person som står på båda avtalen. När du flyttar behöver du anmäla flytten till den lokala nätleverantören för att du inte ska betala för el du inte använder och samtidigt bryts automatiskt ditt elavtal för elavtalet är nämligen bundet till lägenheten och anläggningen. Du kan teckna ett nytt elavtal med oss på den nya adressen. Anmäl i god tid din flytt och ditt nya anläggnings-ID, så fixar vi elavtalet för dig. 

OBS! Om du inte tecknar ett elavtal på din nya ort, blir du anvisad ett elhandelsföretag av nätleverantören (elnätsföretaget) och anvisad el är oftast dyrare än ett aktivt tecknat elavtal.

Flytta och teckna nytt elavtal

Hos oss kan du tyvärr inte flytta med ditt befintliga elavtal. Men att teckna ett nytt elavtal tar inte många minuter! Det enda du behöver göra är att meddela oss att du flyttar och ange följande information:

 • din nya adress
 • anläggnings-ID
 • nätområdes-ID
 • beräknad årsförbrukning på nya adressen

Denna information får du av den lokala nätleverantören för den nya adressen. Kontakta vår kundservice och meddela ovanstående uppgifter samt inflyttningsdatum (leveransstart). Du kan också teckna nytt elavtal på webben. 

[email protected]

Checklista för smidigare flytt

Ca en månad innan flytt

 • Säg upp bostaden en månad innan flytt om du bor på hyra.
 • Säg upp elnätsavtalet senast en månad i förväg. Välj slutdatum för elnätsavtalet till sista dagen du har tillgång till bostaden så att du inte blir utan el.
 • Gör en flyttanmälan – den gör du enklast elektroniskt på Skatteverkets sidor.
 • Anmäl adressändring och beställ eftersändning vid behov. Säg också upp eller flytta dina medlemskap, t.ex. gym.
 • Anmäl flytten också till försäkringsbolag för ny hemförsäkring och telefonoperatör för nytt bredband.
 • Flyttar du till villa? Glöm inte att fixa vatten- och sopavtal.
 • Flyttar du ihop med din livskumpan? Diskutera sambovillkor och gör upp ett samboavtal.
 • Anlita flyttfirma eller beställ flyttbil.

Utnyttja flyttfirma

En flyttfirma gör vad du ber dem om: de packar dina saker, har försäkring för färden, flyttar för dig och sköter slutstädningen. Har du extra tunga möbler, som ett piano, lönar det sig att anlita en flyttfirma. Kort sagt de fixar allt – enkelt och smidigt – men till dyrare pris än om du flyttar själv.

 

 

Flytta själv

Om du väljer att flytta själv lönar det sig att be kompisarna ställa upp i god tid. Köp eller hyr stadiga flyttlådor för att packa dina grejer. Boka flyttbil i god tid så att du säkert får den på önskad dag. Kolla parkeringsmöjligheterna utanför den nya bostaden – är det enkelriktad gata, finns det hiss, ryms de största grejerna in genom dörren? Testkör också rutten en gång så du hittar fram på flyttdagen och är bekant med bilen.

 • Rensa ut, skänk bort – ju tidigare du börjar, desto bättre! Och var hård – om det är något du inte använder – låt det gå! I värsta fall kan du skaffa ett hyrförråd, men det blir dyrt i längden.
 • Ta isär dina möbler och samla skruvar och muttrar i förslutningsbara påsar. Skriv på påsen vilken möbel smådelarna hör till.
 • Om du har möjlighet att besöka det kommande hemmet före flytten är det bra att se till att det finns nödvändigheter som toapapper, trasor, rengöringsmedel, vatten och något att äta på plats före själva flyttdagen.
 • Flyttstäda ordentligt eller beställ slutstädning av städfirma, tvätta fönstren och golvet och gör en noggrann slutgranskning.

Organisera packandet

Köp tillräckligt med flyttlådor och som generell regel kan du beräkna antalet flyttlådor enligt kvadratmeter där 1 m2 motsvarar en låda. Färgkoordinera eller numrera lådorna, så de genast kommer till rätt rum, t.ex. rött för köket, blått för sovrummet. Skriv listor på vad som finns i lådorna, det underlättar när du packar upp. Packa plånbok, pass, mobil och laddare och andra värdehandlingar och värdefulla saker i en låda som du tar själv med – oberoende av om du använder flyttfirma. Ha också en låda med första natten prylarna i sig – lakan, tandborste o.s.v.

Samma dag som du flyttar

 • Avläs vatten- och elmätare om du bor i villa.
 • Stäng av vattnet och kranar till diskmaskin och kolla att fönstren är stängda.  
 • Kolla att du har alla nycklar. Har du gett ett extra par till dina föräldrar eller grannen, kom ihåg att be dem tillbaka.  
 • Överlämna nycklarna till den nya ägaren/hyresgästen.

Kolla även Konsumentverkets tips inför flytten. 

Teckna elavtal före du flyttar!

Se till att du har ett gällande elavtal på din nya adress när du flyttar in! Oavsett om du vill ha fast eller rörligt elpris har vi rätta elavtalet för dig. 

Se alla våra elavtal

Kolla ditt elpris

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, aktivering av autogiro och elavtal …?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

08-43 737 858 [email protected]