Lumo Energi

Praktiska tips och checklista när du flyttar

Praktiska tips och checklista när du flyttar
Att flytta är alltid en stor grej – vare sig du flyttar för första gången hemifrån, ihop med din livskumpan eller av vilken orsak som helst. Vid flytt finns det alltid en massa att tänka på – men vi har gjort det enkelt för dig! Nedan har vi samlat praktiska tips och gjort en checklista över vad det lönar sig att ta i beaktande och tänka på innan du ska flytta.

 

Mitt första elavtal

Ska du flytta till ditt första egna hem? Det är ett stort steg du håller på att ta. När du flyttar till ditt första egna hem blir det också aktuellt att teckna elavtal. I regel är elavtal antingen tidsbundna med ett fast elpris eller fortlöpande med ett rörligt elpris. När du väljer elavtal, är det också värt att tänka på dina värderingar och hur de påverkar ditt val av såväl elavtal som elbolag. Kolla in övriga tips om saker att tänka på före flytt på vår sida om Flytta elavtal.

Läs mer om att teckna elavtal för första gången

 

Elavtal och elnätsavtal

Kom ihåg att elen i hemmet består av två olika delar: elnätsavtal för överföringen av el och elavtal för elen du förbrukar. Märk att båda avtalen måste tecknas i samma persons namn.

Anmäl flytten till elnätsbolaget

När du flyttar, behöver du anmäla flytten till den lokala nätleverantören för att du inte ska betala för el du inte använder. Samtidigt bryts ditt elavtal för elavtalet är bundet till lägenheten och anläggningen.

Välj aktivt ett elhandelsbolag

När du anmält din flytt till såväl det gamla som det nya elnätsbolaget, ska du välja elleverantör. Du kan enkelt teckna ett nytt elavtal online för din nya adress eller också ringa oss på 08-43 737 858.

OBS! Om du inte aktivt väljer att teckna ett elavtal på din nya ort, blir du anvisad ett elhandelsföretag av nätleverantören och anvisad el är oftast dyrare än ett aktivt tecknat elavtal.

Är du redan vår kund? Då ska du anmäla din flytt i god tid och uppge ditt nya anläggnings-ID, så fixar vi ditt önskade elavtal för dig.

 

Flytta och teckna nytt elavtal

När du tecknar nytt elavtal behöver du meddela följande information:

Denna information får du av den lokala nätleverantören för den nya adressen. Kontakta vår kundservice och meddela ovanstående uppgifter samt inflyttningsdatum (leveransstart). Du kan också teckna nytt elavtal på webben eller maila oss på [email protected].

 

Checklista för smidigare flytt

Ca en månad innan flytt

 

Teckna i god tid nytt elavtal, flytt tar mycket energi och elavtalet glöms enkelt bort.

En till två veckor innan

Utnyttja flyttfirma

En flyttfirma gör vad du ber dem om: de packar dina saker, har försäkring för färden, flyttar för dig och sköter slutstädningen. Har du extra tunga möbler, som ett piano, lönar det sig att anlita en flyttfirma. Kort sagt de fixar allt – enkelt och smidigt – men till dyrare pris än om du flyttar själv.

2–3 dagar innan 

Flytta själv

Om du väljer att flytta själv lönar det sig att be kompisarna ställa upp i god tid. Köp eller hyr stadiga flyttlådor för att packa dina grejer. Boka flyttbil i god tid så att du säkert får den på önskad dag. Kolla parkeringsmöjligheterna utanför den nya bostaden – är det enkelriktad gata, finns det hiss, ryms de största grejerna in genom dörren? Testkör också rutten en gång så du hittar fram på flyttdagen och är bekant med bilen.

Organisera packandet

Köp tillräckligt med flyttlådor. Som generell regel kan du beräkna antalet flyttlådor enligt kvadratmeter där 1 m2 motsvarar en låda. Färgkoordinera eller numrera lådorna, så de genast kommer till rätt rum, t.ex. rött för köket, blått för sovrummet. Skriv listor på vad som finns i lådorna, det underlättar när du packar upp. Packa plånbok, pass, mobil och laddare och andra värdehandlingar och värdefulla saker i en låda som du tar själv med – oberoende av om du använder flyttfirma. Ha också en låda med första natten prylarna i sig – lakan, tandborste o.s.v.

Samma dag som du flyttar

Kolla även Konsumentverkets tips inför flytten. 

Teckna rörligt elpris!

  • 0 kr örespåslag i ett år
  • 0 kr månadsavgift i ett år
  • Rabatt på elcertifikat
Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.