Praktiska tips och checklista

Att flytta är alltid en stor grej – vare sig du flyttar för första gången hemifrån, ihop med din livskumpan eller av vilken orsak som helst. Vid flytt finns det alltid en massa att tänka på – men vi har gjort det enkelt för dig! Nedan har vi samlat praktiska tips och gjort en checklista över vad det lönar sig att ta i beaktande och tänka på innan du ska flytta.

Mitt första elavtal

Ska du flytta till ditt första egna hem? Det är ett stort steg du håller på att ta. När du flyttar till ditt första egna hem blir det också aktuellt att teckna elavtal. I regel är elavtal antingen tidsbundna med ett fast elpris eller fortlöpande med ett rörligt elpris. När du väljer elavtal, är det också värt att tänka på dina värderingar och hur de påverkar ditt val av såväl elavtal som elbolag. Kolla in övriga tips om saker att tänka på före flytt på vår sida om Flytta elavtal.

Läs mer om att teckna elavtal för första gången

 

Elavtal och elnätsavtal

Kom ihåg att elen i hemmet består av två olika delar: elnätsavtal för överföringen av el och elavtal för elen du förbrukar. Märk att båda avtalen måste tecknas i samma persons namn.

Anmäl flytten till elnätsbolaget

När du flyttar, behöver du anmäla flytten till den lokala nätleverantören för att du inte ska betala för el du inte använder. Samtidigt bryts ditt elavtal för elavtalet är bundet till lägenheten och anläggningen.

Välj aktivt ett elhandelsbolag

När du anmält din flytt till såväl det gamla som det nya elnätsbolaget, ska du välja elleverantör. Du kan enkelt teckna ett nytt elavtal online för din nya adress eller också ringa oss på 08-43 737 858.

OBS! Om du inte aktivt väljer att teckna ett elavtal på din nya ort, blir du anvisad ett elhandelsföretag av nätleverantören och anvisad el är oftast dyrare än ett aktivt tecknat elavtal.

Är du redan vår kund? Då ska du anmäla din flytt i god tid och uppge ditt nya anläggnings-ID, så fixar vi ditt önskade elavtal för dig.

 

Flytta och teckna nytt elavtal

När du tecknar nytt elavtal behöver du meddela följande information:

 • personnummer
 • din nya adress
 • anläggnings-ID
 • nätområdes-ID
 • beräknad årsförbrukning på nya adressen
 • inflyttningsdatum

Denna information får du av den lokala nätleverantören för den nya adressen. Kontakta vår kundservice och meddela ovanstående uppgifter samt inflyttningsdatum (leveransstart). Du kan också teckna nytt elavtal på webben eller maila oss på [email protected].

 

Checklista för smidigare flytt

Ca en månad innan flytt

 • Säg upp bostaden en månad innan flytt om du bor på hyra.
 • Säg upp elnätsavtalet senast en månad i förväg. Välj slutdatum för elnätsavtalet till sista dagen du har tillgång till bostaden så att du inte blir utan el.
 • Teckna elavtal på den nya adressen. Har du ett tidsbundet elavtal får du säga upp det utan brytavgift vid flytt.
 • Gör en flyttanmälan – den gör du enklast elektroniskt på Skatteverkets sidor. Märk att det kan ta upp till två veckor innan anmälan registreras.
 • Anmäl adressändring och beställ eftersändning vid behov. Det kan ta upp till en vecka eller mer att få eftersändningen startad.
 • Säg upp eller flytta dina medlemskap, t.ex. för gym.
 • Anmäl flytten också till försäkringsbolag för ny hemförsäkring och telefonoperatör för nytt bredband. Flyttar du till hyreslägenhet, kan bredband ingå i hyran. Kolla också att försäkringen täcker själva flyttdagen, för det händer lätt att någonting faller i backen och går sönder.
 • Flyttar du till villa? Glöm inte att fixa vatten- och sopavtal.
 • Flyttar du ihop med din livskumpan? Diskutera sambovillkor och gör upp ett samboavtal.
 • Rensa ut, skänk bort – ju tidigare du börjar, desto bättre! Och var hård – om det är något du inte använder – låt det gå! I värsta fall kan du skaffa ett hyrförråd, men det blir dyrt i längden.

 

En till två veckor innan

 • Visst hade du redan tecknat elavtal för nya adressen?
 • Börja flyttstäda i god tid – för det tar alltid mer tid än man tänkt sig. Tvätta fönstren, gnugga spisen ren, putsa ugnen och kylen, tvätta golvbrunnen i badrummet och tvätta golvet. När du städar ordentligt innan flytten behöver du sedan på själva flyttdagen inte sätta tid på att städa mer än att torka damm och dammsuga golvet.
 • Har du vinds- eller källarutrymme? Kom ihåg att tömma också dessa och städa dem ordentligt.
 • Anlita flyttfirma eller beställ flyttbil. Tänk också på att har du stora möbler, kan du bli tvungen att montera ner dem innan flytten.

Utnyttja flyttfirma

En flyttfirma gör vad du ber dem om: de packar dina saker, har försäkring för färden, flyttar för dig och sköter slutstädningen. Har du extra tunga möbler, som ett piano, lönar det sig att anlita en flyttfirma. Kort sagt de fixar allt – enkelt och smidigt – men till dyrare pris än om du flyttar själv.

2–3 dagar innan 

 • Ta isär dina möbler och samla skruvar och muttrar i förslutningsbara påsar. Skriv på påsen vilken möbel smådelarna hör till.
 • Om du har möjlighet att besöka det kommande hemmet före flytten är det bra att se till att det finns nödvändigheter som toapapper, trasor, rengöringsmedel, vatten och något att äta på plats före själva flyttdagen.

Flytta själv

Om du väljer att flytta själv lönar det sig att be kompisarna ställa upp i god tid. Köp eller hyr stadiga flyttlådor för att packa dina grejer. Boka flyttbil i god tid så att du säkert får den på önskad dag. Kolla parkeringsmöjligheterna utanför den nya bostaden – är det enkelriktad gata, finns det hiss, ryms de största grejerna in genom dörren? Testkör också rutten en gång så du hittar fram på flyttdagen och är bekant med bilen.

Organisera packandet

Köp tillräckligt med flyttlådor. Som generell regel kan du beräkna antalet flyttlådor enligt kvadratmeter där 1 m2 motsvarar en låda. Färgkoordinera eller numrera lådorna, så de genast kommer till rätt rum, t.ex. rött för köket, blått för sovrummet. Skriv listor på vad som finns i lådorna, det underlättar när du packar upp. Packa plånbok, pass, mobil och laddare och andra värdehandlingar och värdefulla saker i en låda som du tar själv med – oberoende av om du använder flyttfirma. Ha också en låda med första natten prylarna i sig – lakan, tandborste o.s.v.

Samma dag som du flyttar

 • Avläs vatten- och elmätare om du bor i villa.
 • Stäng av vattnet och kranar till diskmaskin och kolla att fönstren är stängda.
 • Innan du lämnar lägenheten, gå igenom alla skåp och lådor än en gång. Och kanske dubbelkolla dem ännu en gång till.
 • Kolla att du har alla nycklar. Har du gett ett extra par till dina föräldrar eller grannen, kom ihåg att be dem tillbaka.  
 • Överlämna nycklarna till den nya ägaren/hyresgästen.

Kolla även Konsumentverkets tips inför flytten. 

Teckna elavtal före du flyttar!

Se till att du har ett gällande elavtal på din nya adress när du flyttar in! Oavsett om du vill ha fast eller rörligt elpris har vi rätta elavtalet för dig. 

Se alla våra elavtal

Kolla ditt elpris

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, aktivering av autogiro och elavtal …?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

08-43 737 858 [email protected]