Värdefulla energispartips

Följande elspartips och råd hjälper dig att enkelt och lätt spara energi och vatten – och pengar. Mot en bättre framtid för alla!

Värme

 • Sänk dina värmekostnader genom att sänka temperaturen inomhus. Redan en grad minskar energianvändningen med fem procent. På natten sover du också bättre om det är lite svalare i sovrummet.
 • När du reser bort kan du gott dra ner värmen på elementen och stänga av både handdukstork och golvvärme för att spara el.

Inredning

 • Möblera inte rakt framför elementet med stora soffor eller byråer utan låt varmluften cirkulera enklare och värma upp inne. Satsa på energisparande element om möjligt.
 • Lägg nya tätningslister runt fönster och dörrar, så håller de inne värmen bättre och det drar inte heller i knutarna. När du vädrar, låt fönstren stå på vid gavel under en kort stund. Det sparar energi mer än om du vädrar med en smal springa under längre tid. Dra också för gardinerna under natten, det skyddar för drag och håller kylan ute och värmen inne – och motsatt på dagen!
 • Välj effektiva och energisparande lampor som ger bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor. Släck ljuset när det inte behövs!

Ett enkelt energispartips är att använda LED-lampor som drar mindre ström.

 

Faktaruta LED
LED är en lysdiodlampa, förkortningen kommer från engelskans Light Emitting Diods, som sparar upp till 80 procent jämfört med glödlampan och håller upp till 15 gånger längre. LED-lampor innehåller inget kvicksilver och kommer med olika socklar och i många olika storlekar och former. En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, vilket visas på förpackningen med kelvin (K) där ju lägre siffra innebär varmare ljus.

Elektroniska apparater

 • Spara el och dra ur diverse batteriladdare, t.ex. till mobilen, när de inte används. Släck också tv:n, datorskärmen och elektriska tillbehör helt och hållet, och låt dem inte stå i stand by-läge. Stand-byläget drar mer energi än många tror. En enkel lösning är att koppla in flera apparater till ett grenuttag, som du sedan enkelt kan stänga av och därmed stänga alla apparater på samma gång.
 • Kolla på energimärkningen när du köper nytt!

Köket

 • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha +5 grader medan frysen behöver upp till –18 grader för att hålla maten djupfryst.
 • Värm små matportioner i mikron och använd lock när du värmer något på spisen, eftersom det försnabbar uppvärmningen!
 • Koka upp vatten med vattenkokare – det går snabbt och energisnålt! Använd inte heller mer vatten än vad du behöver.
 • Diska i diskmaskin hellre än för hand så sparar du energi och vatten! En normal diskmaskin är nämligen mer vattensnål än en människa som diskar för hand. För riktigt smutsig disk, som brända grytor eller ugnsformar, är handdisk däremot bättre.
 • En bra energisparande åtgärd är att en gång i halvåret dammsuga bakom spis, kyl och frys (och tvättmaskin och torktumlare). Så minskar du brandrisken och ökar vitvarornas effektivitet!

Ett klassiskt elspartips är att torka tvätten ute istället för i torktumlaren.

 

Badrummet

 • Sänk temperaturen på tvätten! Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt. När du tvättar vid lägre grader går det åt mindre energi för att värma upp vattnet och energianvändningen nästan halveras. Och låt byket hängtorka istället för att torktumla! Hängtorkade kläder blir också mindre skrynkliga. Många kläder, t.ex. ylletröjor, sidenskjortor och kashmirkoftor, behöver faktiskt inte tvättas så ofta. Vädra dem istället ute över natten i friska luften så är de som nya igen!
 • Ta en snabbdusch! Eller duscha inte varje dag. Stäng av vattnet medan du tvättar håret och använd ett snålspolande duschmunstycke som sparar på vattnet. Du sparar både vatten och el för uppvärmningen av vattnet.

Behöver du teckna elavtal?

Välj mellan ett bekvämt fastpriselavtal eller ett på lång sikt förmånligare elavtal till rörligt elpris.

Se alla våra elavtal

Kolla ditt elpris

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, aktivering av autogiro och elavtal …?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

08-43 737 858 [email protected]