Kranvatten
Kommer det vatten ur kranen, använd det bara till det mest nödvändiga. Om elavbrottet räcker i mer än en timme, reservera dricksvatten i ett rent kärl, som hinkar med lock eller vattenkanistrar i plast.
WC
Slutar det komma vatten, kan du spola i toaletten bara en gång. Lägg en plastpåse över toalettstolen eller använd hink och sköt din hygien med hjälp av våtservetter och handdesinfektion.

Temperaturen inomhus
Vedugnar, öppna spisar och kaminer fungerar under ett elavbrott. Har du eluppvärmning lönar det sig att stänga alla fönster och hålla mellandörrar stängda, och kanske rentav täppa till dörrspringor med mattor eller handdukar. Värmen smiter fort om du ofta öppnar ytterdörren. Du kan också täcka för fönstren med tjocka gardiner eller filtar. Klä dig varmt i kläder som andas, gärna plagg av ylle. Sätt på dig yllesockor.
Sova i en kall bostad
Gräv fram alla extra täcken och filtar. I en varm sovsäck klarar du dig bra. Samla ihop hela familjen och sov nära varandra under gemensamma täcken – en människa producerar mycket värme. Värmen hålls också bra om du bygger ett tält av filtarna och sover inne i tältet. Lite mys i det ruskiga skadar inte!

Kylskåp och frys
Undvik att i onödan öppna dörren till kylskåpet och frysen. Maten håller sig kall i kylskåpet i ett par timmar efter att det har blivit elavbrott. I frysen hålls maten fryst i minst ett dygn (mer om det är en välisolerad frys) och om du inte öppnar dörren i onödan. Om elavbrottet fortsätter är det bra att börja med att äta den mat som du förvarar i kylskåpet. Du kan tillreda mat utan el på en gasspis, campingspis (se till vädring), i en vedspis eller grilla ute.
Bilen och bränsle
Håll alltid minst en fjärdedel bränsle i din biltank. Då klarar du dig under ett kortare elavbrott utan att behöva tanka. Tänk på att det lätt blir kaos i trafiken om det är ett mer utbrett elavbrott, för då fungerar inte trafikljusen och tågen slutar gå.
Läs fler tips på Energimyndighetens sidor