Lumo Energi

Handfasta tips vid elavbrott

Dåligt väder, som stormar, underkylt regn, rikligt snöfall och blixtnedslag kan orsaka långa elavbrott. Läs våra praktiska tips innan det blir strömavbrott i höst- och vinterstormen och ladda upp hemma inför ett möjligt elavbrott med ett litet lager vatten, livsmedel och hygienartiklar mm. 

 

Checklista inför elavbrott

  • Ficklampa med batteri och extra batterier
  • Stearinljus och tändstickor
  • Batteridriven radio (P4 meddelar info om elavbrott)
  • Extra laddningsbatteri till mobiltelefonen (kom ihåg att också hålla det laddat)
  • Livsmedel som kött-, fisk-, grönsaks- och fruktkonserver, nötter och vatten – sådant som inte behöver tillagas eller förvaras kallt.
  • Våtservetter och handdesinfektion
  • Sovsäck och filtar

Åsk- och överspänningsskydd

Ett åskskydd jämnar ut blixturladdningen och avleder kraften från nedslaget från huset ner till marken och försöker minimera skadorna från urladdningen. Ett överspänningsskydd ser till så att det inte kommer in mer ström i elledningarna än det ska. Med andra ord: åsk- och överspänningsskydd stoppar inte blixtens framfart men kan förhindra att huset brinner upp. Läs mer om åska på SMHIs, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, nätsidor. 

Kranvatten

Kommer det vatten ur kranen, använd det bara till det mest nödvändiga. Om elavbrottet räcker i mer än en timme, reservera dricksvatten i ett rent kärl, som hinkar med lock eller vattenkanistrar i plast.

 

WC

Slutar det komma vatten, kan du spola i toaletten bara en gång. Lägg en plastpåse över toalettstolen eller använd hink och sköt din hygien med hjälp av våtservetter och handdesinfektion.

En braskamin värmer fastän det blir elavbrott.

 

Temperaturen inomhus

Vedugnar, öppna spisar och kaminer fungerar under ett elavbrott. Har du eluppvärmning lönar det sig att stänga alla fönster och hålla mellandörrar stängda, och kanske rentav täppa till dörrspringor med mattor eller handdukar. Värmen smiter fort om du ofta öppnar ytterdörren. Du kan också täcka för fönstren med tjocka gardiner eller filtar. Klä dig varmt i kläder som andas, gärna plagg av ylle. Sätt på dig yllesockor.

 

Sova i en kall bostad

Gräv fram alla extra täcken och filtar. I en varm sovsäck klarar du dig bra. Samla ihop hela familjen och sov nära varandra under gemensamma täcken – en människa producerar mycket värme. Värmen hålls också bra om du bygger ett tält av filtarna och sover inne i tältet. Lite mys i det ruskiga skadar inte!

Sov i syskonbädd vid strömavbrott för att hålla värmen.

 

Kylskåp och frys

Undvik att i onödan öppna dörren till kylskåpet och frysen. Maten håller sig kall i kylskåpet i ett par timmar efter att det har blivit elavbrott. I frysen hålls maten fryst i minst ett dygn (mer om det är en välisolerad frys) och om du inte öppnar dörren i onödan. Om elavbrottet fortsätter är det bra att börja med att äta den mat som du förvarar i kylskåpet. Du kan tillreda mat utan el på en gasspis, campingspis (se till vädring), i en vedspis eller grilla ute.

 

Bilen och bränsle

Håll alltid minst en fjärdedel bränsle i din biltank. Då klarar du dig under ett kortare elavbrott utan att behöva tanka. Tänk på att det lätt blir kaos i trafiken om det är ett mer utbrett elavbrott, för då fungerar inte trafikljusen och tågen slutar gå.

Läs fler tips på Energimyndighetens sidor

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.