Lumo Energi

Jämför elavtal och hitta det bästa elavtalet för dig

Att jämföra elavtal och elpriser är egentligen inte svårt, men det lönar sig att tänka igenom vad du vill ha av ditt elavtal. Vilket elavtal ska man välja? Vill du ha det bästa priset med ett rörligt elpris eller föredrar du trygghet med ett fast pris?
 
När du jämför elavtal, lönar det sig att börja med att tänka på din egen ekonomi och bostad. Lär dig också kolla jämförpriset och bli en hejare på elavtal.

Vad ska jag tänka på när jag jämför elpriser?

Börja med att tänka på hurdant elavtal du behöver och vill ha: är det mer viktigt att du vet exakt hur mycket du måste betala varje månad eller vill du hellre ha det bästa priset? Föredrar du ett elavtal med bindningstid eller ett fortlöpande? Hur lång uppsägningstid kan du acceptera? Hurdant elavtal har du nu – hamnar du betala brytavgift om du vill byta till ett annat elbolag?

 

Kolla på jämförpriset

Varje elbolag måste uppge ett jämförpris i samband med att du tecknar ett elavtal. Jämförpris anges för att du enkelt ska kunna jämföra elpriset och baseras på föregående månads elpris för ditt aktuella (ditt sökta) elområde. Märk att nätkostnaden inte ingår. Jämförpris anges enligt förbrukning: liten bostad 2 000 kWh, större bostad 5 000 kWh och villa 20 000 kWh. I jämförpriset ingår alla kostnader, även möjliga fasta avgifter utslaget på förbrukningen.

Enklast kan du kolla på olika elprissajter, som elpriskollen.se och jämföra elpris där. Läs fler tips om vad du ska ta i beaktande när du jämför elpriser och vill byta elavtal.

Olika typer av elavtal

Det finns flera typer av elavtal, men de vanligaste är elavtal med rörligt eller fast elpris. Ett fast elpris kommer så gott som alltid med bindningstid medan ett rörligt elpris är ett fortlöpande elavtal. Vad är då skillnaden mellan dessa typer av elavtal och vad är fördelarna och nackdelarna?

* Angivet elpris gäller elområde 3.

Vårt elavtal Trygg Fast pris

 • Fast kilowattpris (öre/kWh) under bindningstiden
 • Bästa alternativet vid högre förbrukning, som i t.ex. villa
 • Enkel och bekymmersfri lösning
 • Både kortare och längre bindningstider

Läs mer och teckna Trygg Fast pris

Elavtal med fast elpris

Ett elavtal med fast elpris håller samma elpris under hela bindningstiden och ändrar inte med upp- och nedgångarna på elmarknaden. Elpriset sätts när du tecknar elavtalet och bindningstiden kan variera från några månader till rent av några år.

Ett elavtal med fast elpris är ett stabilt och tryggt elavtal, som passar bra vid högre energiförbrukning som när du bor i t.ex. villa eller större lägenhet. Har du hög förbrukning är det ofta bra att kunna förutse utgifterna och ett fast elpris gör det enkelt för dig att beräkna dina elkostnader. Märk att slutsumman på elräkningen förstås varierar enligt din förbrukning – det är endast själva elpriset/kWh som är samma varje månad.

Vårt elavtal Kvick Rörligt pris

 • Alltid det aktuella elpriset
 • Ingen bindningstid
 • Lönsammaste elavtalet över tid
 • 0 kr örespåslag + fri fast avgift i 1 år!

Läs mer och teckna Kvick Rörligt pris

Elavtal med rörligt elpris

Ett elavtal med rörligt elpris baserar sig direkt på elpriset på den nordiska elmarknaden och varierar månatligen. Elpriset följer med andra ord hela tiden med elmarknadens svängningar både upp och ner när energiproduktionen ökar och minskar. På elpriset läggs elhandlarens påslag samt avgift för elcertifikat.

Ett rörligt elpris blir förmånligast i sikt, men det är bra att du har en liten ekonomisk buffert om priset skulle plötsligt skjuta i höjden. Ett rörligt elpris brukar rekommenderas för lägenhet och mindre bostäder, som en etta eller tvårummare där elförbrukningen är mindre. Då märks också inte heller svängningarna i elpriset så hårt.

Tips! Testa fast elpris utan bindningstid

Lumo Energi har utvecklat ett elavtal, som ger dig ett fast elpris samtidigt som det är fritt från bindningstid. Du får alltså ett jämnt elpris, ingen bindningstid och har därmed lätt att beräkna vad du ska betala för din energiförbrukning. Med andra ord – ditt fasta elpris löper alltså på utan att du måste komma ihåg något annat än att betala räkningen när den kommer. Elpriset kan komma att justeras under avtalets gång, men då meddelar vi dig två (2) månader i förväg.

Läs mer om Konstant Fast Elpris

Vad är bäst – rörligt eller fast pris?

Det går inte rakt ut att säga att endera är bättre än den andra. Båda har sina fördelar och nackdelar. Ett rörligt elpris passar för dig som har jämn elanvändning och en liten buffert, om elpriset skulle skjuta i höjden av någon orsak. Fördelen med rörligt elpris är att du genast förtjänar om elpriset sjunker, för det syns genast i ditt eget elpris. Jämför du elpriser för lägenhet är det ofta rekommenderat att välja rörligt elpris eftersom prisfluktuationerna inte syns så stort på lägre förbrukning. I långa loppet jämnar ett rörligt elpris ut sig med både toppar och dalar – och blir lönsammast.

 

På kort sikt igen kan ett fast pris vara bättre. Det fasta elpriset lämpar sig för dig som vill veta vad du kommer att betala. Har du en jämn elanvändning, kan du räkna med att ha samma storlek på elräkningen varje månad. Detta är en fördel om du inte har en buffert och måste kunna lägga undan rätt summa månatligen för elen. När du har ett fast elpris, betalar du samma elpris per kilowattimme varje månad. När du jämför elpriser för villa är det bra att komma ihåg att ett fast elpris är ett bra val, eftersom du får bättre koll på dina elkostnader som ofta är högre i hus än i lägenhet.

Läs mer om skillnaderna mellan fast och rörligt elpris

Välj energi­källa när du tecknar

När du tecknar ett elavtal, kan du välja energikälla. Det ökar lite på kostnaden, men kanske det är en kostnad värd att ta. 100 % vindkraft innebär en satsning på hållbar vindenergi, medan Klimatmix ger dig ett mindre fossilt fotspår, fastän klimatmix också kommer med kärnkraft. Väljer du inte energikälla får du av den nordiska elmixen, som består av en mix av både fossila och fossilfria energikällor.

100 % vindkraft +7,5 öre/kWh
På en årsförbrukning av 2 000 kWh blir det 150 kr

Klimatmix +6,25 öre/kWh
På en årsförbrukning av 2 000 kWh blir det 100 kr

Hur påverkar årsförbrukningen valet av elavtal?

Vad är den genomsnittliga elförbrukningen per år i en villa eller lägenhet? Elförbrukningen varierar beroende på typ av bostad, livsstil och antal invånare. De största elförbrukande faktorerna i hushållet är uppvärmningen av hemmet och varmvatten när du bor i villa, medan i lägenhet brukar vitvarorna och golvvärmen vara bovarna till en högre elräkning. 

 

Låg förbrukning och liten bostad

Har du stabila inkomster och har en ekonomisk buffert är ett rörligt elpris ett mycket bra val. Då får du alltid det senaste elpriset och betalar aldrig extra, utan just vad elen kostar för stunden. Under vintertid kan detta pris ibland stiga snabbt och då stiger förstås ditt elpris också, men det brukar jämna ut sig över tid. Ett rörligt elpris brukar bli förmånligast på lång sikt enligt Energimarknadsbyråns analys! Ett rörligt elpris brukar rekommenderas för mindre bostäder och lägenheter, som en etta eller tvårummare där elförbrukningen är mindre. Då märks också inte heller svängningarna i elpriset så hårt.

 

Hög förbrukning i villa

Ett elavtal med fast elpris är ett stabilt och tryggt elavtal, som passar bra vid högre energiförbrukning som när du bor i t.ex. villa eller större lägenhet. Också om du har tajt om pengar och behöver veta exakt dina utgifter är ett fast elavtal många gånger det bästa elavtalet. När du har hög energiförbrukning är det ofta bra att kunna förutse utgifterna och ett fast elpris gör det enkelt för dig att beräkna dina elkostnader. Märk att slutsumman på elräkningen förstås varierar enligt din förbrukning – det är endast själva elpriset/kWh som är samma varje månad.

Har du tecknat elavtal i god stund till ett lågt elpris drar du fördel av det över längre tid gentemot elbolaget, som i sin tur hamnar betala ett högre pris om utbudet minskar och priset stiger på elmarknaden. Detta är också orsaken till att ett fast pris oftast är lite dyrare än det rörliga priset, eftersom vi som elbolag garanterar åt dig ett elpris som vi inte säkert vet att hålls på vår beräknade nivå.

Lönar det sig att byta elavtal?

Har du ett fastprisavtal med hård brytavgift kanske det inte lönar sig att byta elavtal förrän det löper ut. Men annars är det definitiv värt att kolla läget, för elpriset stiger och sjunker hela tiden enligt efterfrågan och utbud på elmarknaden. Tänk dock att priset inte alltid är allt – kolla om elbolaget du vill välja är pålitligt, hur de behandlar klagomål och problem, fakturering mm. Kolla de elbolag som fått klagomål hos Konsumentverkets energimarknadsbyrå.

Hur bestäms elpriset?

Elpriset byggs upp av energipris, överföringskostnader i elnätet, energiskatt, mervärdesskatt och övriga myndighetsavgifter som elcertifikat.

Läs mer om hur själva elpriset sätts

Elavtal utan årsavgift

Med ett rörligt elavtal får du alltid din el till aktuellt pris. Med ett timmätt rörligt elavtal betalar du för precis det du använder. 

 • Månatligen varierande kWh-pris
 • Senaste månads elpris 128,58 öre/kWh (inkl. moms)
 • Välj timmätt om du vill kunna utnyttja de billiga timmarna
 • Påslagsrabatt + fri årsavgift i 1 år

Jämför elavtal – Göteborg, Stockholm, Malmö – ja för hela Sverige!

Lumo Energi erbjuder elavtal oavsett ort i hela Sverige och även till företag. Vi gör det enkelt för dig att jämföra och hitta billigast elavtal som passar dig. Nedan lär du dig skillnaderna mellan rörligt eller fast elpris.

Dags att teckna bästa elavtalet för dig?

Tips! Väljer du Kvick Rörligt pris får du fri fast avgift och påslagsrabatt de 12 första månaderna. 

 

Teckna online!

På webben tar det bara några minuter!

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.