Jämför elavtal och hitta det bästa elavtalet för dig

Hur ska man jämföra elavtal och elpriser? Vilket elavtal eller elpris ska man välja – och vem har bästa elpriset? När du jämför elavtal, lönar det sig att börja med att tänka på din egen ekonomi och bostad.

Jämför elavtal – Göteborg, Stockholm, Malmö – ja för hela Sverige!

Lumo Energi erbjuder elavtal oavsett ort i hela Sverige och även till företag. Vi gör det enkelt för dig att jämföra och hitta billigast elavtal som passar dig. Nedan lär du dig skillnaderna mellan rörligt eller fast elpris.

Rörligt elpris

 • 0 öre påslag i ett år
 • 0 kr fast avgift i ett år
 • –50 % på första månadens elpris!

Senaste månads rörliga elpris 
225,93 öre/kWh (elområde 3)

Teckna nu

Märk! På grund av marknadssituationen har vi inga normala fastprisavtal just nu!

För närvarande har vi ingen möjlighet att sälja normala fastprisavtal samt fast elpris till er som bor i södra Sverige, elområde 4. Den rådande marknadssituationen påverkar elpriserna så mycket att vi inte kan köpa in ett fast elpris. Så fort marknadsläget blir bättre kommer vi erbjuda fasta priser igen.

Vårt elavtal Kvick Rörligt pris

 • Alltid det aktuella elpriset
 • Ingen bindningstid
 • Lönsammaste elavtalet över tid
 • –50 % på elpriset i 1 mån. samt 0 kr örespåslag i 1 år!

Teckna elavtal

Vårt elavtal Trygg Fast pris

 • Fast kilowattpris (öre/kWh) under bindningstiden
 • Bästa alternativet vid högre förbrukning, som i t.ex. villa
 • Enkel och bekymmersfri lösning
 • Bindningstider på upp till 2 år

Teckna elavtal

Vad ska du välja: fast eller rörligt elpris?

Det finns flera typer av elavtal, men de vanligaste är elavtal med rörligt eller fast elpris. Ett fast elpris kommer så gott som alltid med bindningstid medan ett rörligt elpris är ett fortlöpande elavtal. Vad är då skillnaden mellan dessa typer av elavtal och vad är fördelarna och nackdelarna?

Elavtal med rörligt elpris

Ett elavtal med rörligt elpris baserar sig direkt på elpriset på den nordiska elmarknaden och varierar månatligen. Elpriset följer med andra ord hela tiden med elmarknadens svängningar både upp och ner när energiproduktionen ökar och minskar.

När du tecknar vårt elavtal Kvick Rörligt pris får du alltid det aktuella priset och betalar endast för spotpris, påslag 4,38 öre/kWh och  elcertifikat 4,38 öre/kWh (inkl. moms). För tillfället har vi ett erbjudande med påslagsrabatt i ett år, så du betalar endast för elcertifikatet!

Elavtal med fast elpris

Ett elavtal med fast elpris håller samma elpris under hela bindningstiden och ändrar inte med upp- och nedgångarna på elmarknaden. Elpriset sätts när du tecknar elavtalet och bindningstiden kan variera från några månader till rent av några år.

När du tecknar vårt elavtal Trygg Fast pris får du ett bra och stabilt elpris. Du kan teckna Trygg Fast pris med upp till 2 års bindningstid.

Jämför elavtal och elpriser så valet blir rätt 

Nu när du vet skillnaden på elavtalen med rörligt elpris och fast elpris – hur väljer du bästa elavtalet för dig? Börja med att tänka på din egen ekonomi och ditt boende. Tips! Tänk också på att välja ett pålitligt elbolag med bra kundservice, som hjälper om det blir problem. 

Låg förbrukning och liten bostad

Har du stabila inkomster och har en ekonomisk buffert är ett rörligt elpris ett mycket bra val. Då får du alltid det senaste elpriset och betalar aldrig extra, utan just vad elen kostar för stunden. Under vintertid kan detta pris ibland stiga snabbt och då stiger förstås ditt elpris också, men det brukar jämna ut sig över tid. Ett rörligt elpris brukar bli förmånligast på lång sikt enligt Energimarknadsbyråns analys! Ett rörligt elpris brukar rekommenderas för mindre bostäder och lägenheter, som en etta eller tvårummare där elförbrukningen är mindre. Då märks också inte heller svängningarna i elpriset så hårt.

Hög förbrukning i villa

Ett elavtal med fast elpris är ett stabilt och tryggt elavtal, som passar bra vid högre energiförbrukning som när du bor i t.ex. villa eller större lägenhet. Också om du har tajt om pengar och behöver veta exakt dina utgifter är ett fast elavtal många gånger det bästa elavtalet. När du har hög energiförbrukning är det ofta bra att kunna förutse utgifterna och ett fast elpris gör det enkelt för dig att beräkna dina elkostnader. Märk att slutsumman på elräkningen förstås varierar enligt din förbrukning – det är endast själva elpriset/kWh som är samma varje månad.

Har du tecknat elavtal i god stund till ett lågt elpris drar du fördel av det över längre tid gentemot elbolaget, som i sin tur hamnar betala ett högre pris om utbudet minskar och priset stiger på elmarknaden. Detta är också orsaken till att ett fast pris oftast är lite dyrare än det rörliga priset, eftersom vi som elbolag garanterar åt dig ett elpris som vi inte säkert vet att hålls på vår beräknade nivå.

Kolla på jämförpriset

Varje elbolag måste uppge ett jämförpris i samband med att du tecknar ett elavtal. Jämförpris anges för att du enkelt ska kunna jämföra elpriset och baseras på föregående månads elpris för ditt aktuella (ditt sökta) elområde. Märk att nätkostnaden inte ingår. Jämförpris anges enligt förbrukning: liten bostad 2 000 kWh, större bostad 5 000 kWh och villa 20 000 kWh. I jämförpriset ingår alla kostnader, även möjliga fasta avgifter utslaget på förbrukningen. Enklast kan du kolla på olika elprissajter, som elpriskollen.se och jämföra elpris där. Läs fler tips om vad du ska ta i beaktande när du jämför elpriser och vill byta elavtal.

Hur bestäms elpriset?

Elpriset byggs upp av energipris, överföringskostnader i elnätet, energiskatt, mervärdesskatt och övriga myndighetsavgifter som elcertifikat.

Läs mer om hur själva elpriset bestäms

Glöm inte att lägga till ett miljöval som vindkraft när du jämför elavtal och letar bästa elavtalet.

Gör ett klimatmedvetet val i samband med ditt elavtal

Oberoende av vilket elavtal du väljer, kan du lägga till en fossilfri energikälla och bidra till en renare framtid! Alla våra elavtal kan kompletteras med 100 % vindkraft eller Klimatmix.

100 % vindkraft +5 öre/kWh
På en årsförbrukning av 2 000 kWh blir det 100 kr

Klimatmix +3,75 öre/kWh
På en årsförbrukning av 2 000 kWh blir det 75 kr

Dags att teckna bästa elavtalet för dig?

Tips! Väljer du Kvick Rörligt pris får du första månaden med 50 % rabatt på elpriset samt påslagsrabatt! Och märk att vi har inga fasta avgifter de 12 första månaderna. 

 

Teckna online!

På webben tar det bara några minuter!

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, aktivering av autogiro och elavtal …?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

08-43 737 858 [email protected]