Teckna elavtal för bostadsrätt eller hyresrätt

Allt är packat och klart, lägenheten putsblank, hunden hos farmor och barnen sitter redan i bilen och väntar. Flytten står inför dörren! Och visst har du koll på elavtalet på din nya adress? 

Vad ingår i din bostadsrätt eller hyresrätt?

Börja med att kolla vilka alla abonnemang och avtal som färdigt ingår i din bostadsrätt eller hyresrätt för ibland har du redan t.ex. elavtal via bostadsrättsföreningen eller hyresvärden av lägenheten. I så fall finns det inte så mycket du kan göra – utom att kanske i fall av bostadsrätt, se till att du kommer med i styrelsen varpå du kan själv se till att elavtalet bostadsrättsföreningen tecknar för allas bostadsrätter är till skäligt pris och med bra avtalsvillkor.

 

Om inte elavtal ingår i bostadsrätten – vad då?

Om elavtalet inte är något som har tecknats av bostadsrättsföreningen, då är det fritt fram för dig själv att välja elhandelsbolag och teckna ett sådant elavtal du vill ha och behöver. 

Tips! Om du behöver teckna elavtal för din bostadsrätt, ger vi dig första månaden med 50 % rabatt på elpriset när du tecknar vårt elavtal Kvick Rörligt pris! Och inga fasta avgifter de 12 första månaderna. Läs mer om Kvick Rörligt pris.

Teckna online!

På webben tar det bara några minuter!

Teckna elnätsavtal och elavtal för lägenhet

Du behöver både ett elnätsavtal och ett elavtal för att få el till din lägenhet. Elnätsbolaget har lokalt monopol på området och äger elnätet, så elnätsavtal kan du inte välja själv. Kolla upp vilket elnätsbolag som gäller på ditt nya postnummer. Obs! Det måste vara samma person som tecknar både elnätsavtal och elavtal.

Du kan fritt välja elhandelsbolag; m.a.o. det bolag du köper din el av. Om du inte aktivt väljer ett elhandelsbolag, anvisar elnätsbolaget dig till det elhandelsbolag de samarbetar med och du får ett så kallat anvisningsavtal. Det är oftast lönsammare att själv aktivt välja elavtal, för anvisningsavtal brukar vara dyrare.

Teckna elavtalet gärna en månad före flytten eller i så god tid som möjligt. Vissa elhandelsbolag låter dig flytta med dig elavtal, men alltid går detta inte. Kolla med ditt elbolag! 

Om du har glömt att teckna elnätsavtal när du flyttat, kan det hända att du blir utan el eftersom elnätsbolaget inte ser att det bor någon i lägenheten om du inte anmäler det. När du tecknar elnätsavtal och elavtal behöver du uppge personnummer, adress och eventuellt lägenhetsnummer. Ange också inflyttningsdatum när du tecknar!

Kolla på olika prisjämförelsesajter som Elpriskollen, som uppehålls av Energimarknadsinspektionen, när du ska jämföra elpriser.

Vänta inte tills du flyttat in för att teckna elavtal hyresrätt, för då är du kanske utan el.

Vilket elavtal ska du välja för bostadsrätt?

Vilket elavtal du ska välja för din lägenhet beror bl.a. på din förbrukning, antalet invånare och din budget. Hur hög är då energiförbrukningen generellt sett för en lägenhet? Det beror självklart på lägenheten och dess invånare – men som standard för en etta till tvårummare beräknas 2 000 kWh/år, vilket blir ca 150–200 kWh/månad. Har man en familj (två vuxna samt två barn) i en större lägenhet på tre till fem rum kan man räkna med att förbruka upp till 5000 kWh/år. Dessa exempel är uppskattningar och gäller lägenheter utan elvärme. Vet du hur mycket dina prylar drar energi? Och är du bekant med energimärkningen, som håller på att förnyas?

Rörligt pris passar bra för mindre lägenhet

Om du bor i en mindre lägenhet, oavsett om det är bostads- eller hyresrätt, är din energiförbrukning sannolikt tämligen låg och jämn över hela året. Då är ett elavtal med rörligt elpris ett bra val, för svängningarna i elpriset blir inte så stora när förbrukningen är låg, i motsats till t.ex. villa där energiförbrukningen brukar vara rejält högre. Ett rörligt elpris är baserat på marknadspriset på el inköpt från elbörsen Nord Pool och är i långa loppet statistiskt sett ett billigare alternativ.

Läs mer om vårt Kvick Rörligt pris-elavtal

Trygghet med ett fast elpris vid större förbrukning

Ett fast elpris passar dig som inte vill hamna ut för oberäknat stora utgifter om elpriset går upp. Om du vet att du har hög förbrukning, t.ex. du har golvvärmen på året runt, badar elektrisk bastu dagligen och odlar tropiska blommor under värmelampor, kanske ett rörligt elpris inte är det bästa alternativet för dig. Fördelen med ett fast elpris är att du vet vad du betalar för ditt elpris/kilowattimme (kWh) och behöver inte oroa dig för stora variationer i din elräkning – frånräknat vad gäller svängningar i din egen förbrukning. Ett fast elpris följer nämligen inte svängningarna på elbörsen utan är fastslaget för din avtalstid. Du betalar helt enkelt ett fast elpris per kilowattimme (kWh) för elen du använder i din lägenhet. Ett fast pris är stabilt och tryggt val, som är bekymmersfritt för hela bindningstiden. 

Läs mer om vårt Trygg Fast pris-elavtal

Representerar du en bostadsrättsförening och vill veta mer om elavtal bostadsrätt? Maila oss för offert.

Representerar du en bostadsrättsförening?

Om du representerar en bostadsrättsförening och vill få en offert på elavtal till föreningens alla lägenheter, kan du kontakta vår kundservice på [email protected] så ser vi till att du får just ett sådant avtal du och föreningen behöver!

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, aktivering av autogiro och elavtal …?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

08-43 737 858 [email protected]