Lumo Energi

Byta elavtal – hur gör man?

Att byta elavtal är ett enkelt sätt att fixa bl.a. ett billigare elpris åt sig själv. Finns det andra orsaker då det är värt att byta elavtal? Går det att byta elavtal under bindningstid? Kan man byta elavtal vid flytt? Läs mer nedan.

Varför byta elavtal?

Den vanligaste anledningen till att man vill byta elavtal är för att man som kund vill ha ett billigare elpris. Genom att konkurrensutsätta ditt elavtal och kolla de olika elbolagens elpriser på jämförelsesajter kan du spara stora summor pengar varje år.

Om du vill ha ett mer miljövänligt elavtal är det också en bra idé att byta elavtal och teckna nytt elavtal med fossilfri och hållbar el.

En önskan om bättre nivå på kundservice är också en vanlig orsak till att byta elavtal – god kundservice är guld värd. För du vill ju ha svar på dina frågor när du ställer dem, eller hur … Vi på Lumo Energi värdesätter att alltid kunna svara på dina frågor om el för vi har din el i fokus!

Tips inför att byta elavtal

Som konsument får du teckna elavtal med vilken elleverantör som helst, oavsett var du bor, men kom ihåg att elöverföringen alltid är det lokala elnätsbolagets ansvar. Det finns över hundra olika elleverantörer, så att hitta ett elbolag som passar dig och dina behov kan ibland vara utmanande. Kolla upp det elbolag du väljer innan du tecknar, så att du verkligen vet att elbolaget sedan också sköter sina plikter mot dig. Kolla Energimarknadsbyråns lista för att undvika ett elbolag med mycket klagomål.

Skickar du direkt mail till ett elbolag och ber om offert, är det bra att uppge uppskattad årsförbrukning och elområde så elbolaget kan beräkna ett elpris åt dig. Att konkurrensutsätta elbolag på detta sätt kostar dig ingenting och förpliktar vanligtvis heller inte dig till något. Men det är kanske lite tidskrävande och det är inte sagt att du får ett bättre elpris än vad elbolaget erbjuder på t.ex. sina egna nätsidor eller en jämförelsesajt.

Det finns flera olika jämförelsesajter på nätet och elbolagen kan ha olika kampanjpriser på de olika sajterna. Den enda oberoende och av myndigheterna upprätthållna jämförelsesajten är Elpriskollen.se. Övriga kommersiella sajter är bl.a. Compricer, Elbyte.se och Elskling.

När ska man byta elavtal?

Undrar du när kan man byta elavtal? Vad är det man måste tänka på och finns det regler för hur fritt man kan byta?

  • Har du ett fortlöpande elavtal, kan du byta det när som helst. Du är inte bunden av någon tidsram eller avtalsperiod eller ett fastslaget elpris. Detta är en av de största fördelarna med ett tillsvidareavtal.

Läs mer och teckna fortlöpande elavtal

  • Vid tidsbundna elavtal måste du i princip vänta tills elavtalet löper ut, för annars hamnar du betala en brytavgift.

Läs mer och teckna tidsbundna elavtal

  • Du kan också enkelt byta elavtal när du flyttar, för då gäller inte normala regler trots att du har elavtal med bindningstid.anligtvis två till fyra veckor.

Byta elavtal – hur gör man?

Hur går det i praktiken till att byta elavtal? Som enklast går byte av elavtal till så att du meddelar det nya elbolaget att du vill bli deras kund. Kom ihåg att du kan fritt välja ditt elhandelsbolag, det är endast elnätsbolaget som inte kan bytas fritt. Du kan alltså välja en elleverantör med hemort i Stockholm fastän du själv bor i Lund.

Enklast tecknar du nytt elavtal online, men det går även att göra via e-post eller telefon.

Jämför elavtal och elpriser

Börja med att jämföra elavtal och elpriser genom att t.ex. kolla på en oberoende prisjämförelsesajt som Elpriskollen. Alla elbolag måste också uppge jämförpris, som gör det enkelt för dig att jämföra deras elpris. Hittar du ett bra pris lönar det sig att kolla om det är ett kampanjpris, och hur länge det är i kraft, finns det någon catch med priset mm. Läs alltså avtalsvillkoren innan du bestämmer dig!

Det kan också vara bra att med jämna mellanrum kolla hur elpriset svänger upp och ner på marknaden för att veta när elpriset är bra. Läs mer om att jämföra elpriser och elavtal, och se det historiska spotpriset och hur läget för stunden ser ut på elmarknaden.

PS! Kom ihåg att alltid följa rätt elområde, för elen i norra Sverige är oftast markant billigare än i södra Sverige.

 

Välj och teckna elavtal

När du hittar ett bra elbolag och elavtal som passar dig är det bara att teckna! När du gör det online går det ofta på några minuter. Du får en avtalsbekräftelse när elbolaget tagit emot din information. När du tecknar online har du en 14 dagars ångerrätt, varefter avtalet träder i kraft och sedan löper normala uppsägningstider enligt avtalsvillkoren.

Märk att det kan ta upp till en månad när du byter elavtal utan att flytta.

Se våra elavtal

* Angivet elpris gäller elområde 3.

Byta elavtal vid flytt

När du flyttar är det en utmärkt möjlighet att byta elavtal till ett bättre och billigare. När du flyttar gäller nämligen inte normala regler och det går att byta elavtal snabbare än om du endast byter elbolag utan att flytta. Ofta är det trots allt en hel del att fixa när man flyttar, så man kanske glömmer bort eller helt enkelt inte hinner teckna ett nytt elavtal till den nya adressen.

Läs våra tips om flytt

Har du ett tidsbundet elavtal sägs det oftast upp vid flytt, eftersom ett elavtal är platsbundet. Men vissa elbolag låter dig ändå flytta med ditt elavtal.

Har du ett fortlöpande elavtal tecknar du enkelt om motsvarande elavtal till den nya adressen.

Tänk på att elförbrukningen i den nya bostaden inte nödvändigtvis är samma som i ditt nuvarande hem. Flyttar du till en större villa eller en mindre lägenhet rekommenderas ofta olika elavtal.

Byta elavtal under bindningstid

Ett tidsbundet elavtal eller ett elavtal med fast elpris och bindningstid löper ut först när avtalsperioden slutar. Du kan alltså i princip inte byta elavtal med bindningstid utan att det sker ett avtalsbrott.

Undantaget till regeln är när du flyttar. När du flyttar får du nämligen byta elavtal, eftersom ett elavtal är platsbundet.

Vissa elbolag erbjuder bytesrätt till ett fast elavtal. Detta innebär trots namnet inte att du har rätt att byta elbolag, men nog att du kan byta till ett annat fastprisavtal med samma elbolag. Detta är alltid en avgiftsbelagd tilläggstjänst som ger dig chansen att byta ditt fasta elavtal om t.ex. priset sjunker.

Väljer du oavsett ditt fasta elavtal med bindningstid att byta elavtal till ett annat har ditt nuvarande elbolag rätt att fakturera en brytavgift. Brytavgiften eller lösenavgiften varierar lite enligt elbolag, men brukar ungefär utgöra motsvarande summa som du ändå skulle betala till företaget för att de fortsätter leverera el till dig. Det är ofta alltså inte värt att bryta ett fast elavtal. Läs avtalsvillkoren noga innan du tecknar, för där framgår brytavgiftens storlek.

Byta elavtal företag

Även företag kan byta elavtal till ett t.ex. mer hållbart elavtal. Det enklaste är att kontakta elbolaget och be om en ny offert med t.ex. aspekter som motsvarar företagets värderingar som kanske är 100 % vindkraft istället för residualmixen.

Dags att teckna elavtal

Välj mellan ett bekvämt fastpriselavtal eller ett på lång sikt förmånligare elavtal till rörligt elpris.

Se alla våra elavtal

Teckna online!

På webben tar det bara några minuter!

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.