Lumo Energi

Billig el – teckna billigt elavtal

Söker du efter det billigaste elavtalet och billigaste elbolaget? När du jagar efter billig el, lönar det sig sannerligen att jämföra elpriser. Men märk – när du söker efter billigaste elavtalet är det bra att veta att det billigaste elpriset och det för dig bästa elavtalet beror på hur du bor, hurdant elavtal du väljer och på marknadspriset. Läs här våra tips för hur du får billigaste el i Sverige och under årets alla dagar.

 

Nykundserbjudande

Ingen fast avgift de 12 första månaderna när du tecknar elavtal med rörligt elpris. Spara upp till 468 kr! 
(Norm. 39 kr/mån. inkl. moms.)

Teckna genast

Bli vår kund och få billig el

Kolla in våra billiga elpriser, nappa på vårt erbjudande för nya kunder och teckna nytt elavtal på några minuter på webben. 

Hur mycket kostar billig el?

Visste du? Elpriset varierar hela tiden på elbörsen och därför uppdaterar elbolagen ständigt sina elpriser. Elavtalens elpris/kWh återger nämligen elens marknadspris. Därför är det elpris, som för ett halvt år sedan var Sveriges billigaste el eller billigaste elavtal, inte nödvändigtvis fortfarande det förmånligaste.

Det bästa sättet att få det billigaste elavtalet är helt enkelt att jämföra elpriserna regelbundet. För om du vet ungefär i vilken prisklass elpriset rör sig är det enklare att veta vad som verkligen är ett bra elpris. När du konkurrensutsätter ditt elavtal regelbundet och följer med elpriserna kan du spara hundratals kronor om året. Jämför elpriser enkelt på t.ex. Elpriskollen.

 

Tips för att fixa billig el

 • Välj aktivt ditt elavtal – du vill inte ligga på ett anvisningsavtal
 • Jämför elpriser med jämna mellanrum
 • Välj ett avtal som passar dig och din ekonomi
 • Kolla om elavtalet har månadsavgift
 • Läs avtalsvillkoren för att inte falla i lockprisfällan
 • Minska din egen energiförbrukning

Vad är innebär billig el just för dig?

Tänk på vad du vill ha när du tecknar elavtal. När du jämför billig el och elavtal är det bra att tänka på olikheterna i de olika typerna av elavtal. Du kan t.ex. inte jämföra elpriser på fasta elavtal med rörliga elavtal eftersom de prissätts på totalt olika sätt.

Läs mer om att jämföra elavtal och elpriser

Fasta och rörliga avtal – vilket blir billigast elavtal?

Ett fast elpris passar dig som inte orkar följa elpriset regelbundet och som föredrar att elpriset stannar på en förmånlig nivå under en längre tid. Det fasta elpriset håller samma elpris/kWh under hela avtalstiden, vilket innebär att elbolaget tar en risk när de prissätter avtalet i motsats till det rörliga elavtalet, där risken i princip ligger på konsumenten.

I det fasta elpriset är företagets marginal och myndighetskostnader (elcertifikat, balanskostnader mm.) inbakade i priset medan det rörliga elpriset får dessa ännu på själva elpriset i form av påslag. Påslaget kan innehålla elcertifikat, eller så faktureras det skilt. Kom ihåg att väljer du rörligt elpris, varierar elkostnaden per månad – men då har du friheten att ändra dig och enkelt byta elavtal när du vill. Ett rörligt elpris har statistiskt sett blivit förmånligast över tid.

Vilket elavtal är billigast?

Den billigaste elen och största inbesparingen på elräkningen kommer inte automatiskt med samma elavtal till alla. Din egen energiförbrukning påverkar mycket på din elräkning. Men oavsett vilket elavtal du väljer, se till att du gör ett aktiv val och inte ligger på ett anvisningsavtal!

Tänk också på att elens andel är endast en del av dina totala elkostnader. Energiskatten och elöverföringen som faktureras av elnätsbolaget utgör den största andelen. Energiskatt och elöverföring kan inte konkurrensutsättas.

 

Billig el till lägenhet

Energiförbrukningen är ofta rätt måttlig när du bor i mindre lägenhet, oavsett om du bor ensam eller med sambo. När elanvändningen är låg, hålls elräkningen också rätt låg. Vid liten förbrukning lönar det sig att kolla om elavtalet kommer med en fast månadsavgift eller årsavgift som kan öka på priset. Den fasta avgiften är nämligen densamma varje månad, oavsett om man förbrukat mycket el eller lite. Till en liten förbrukning passar ett elavtal med rörligt pris bra, för även om elpriset varierar, så hålls elräkningen liten när förbrukningen är liten. Läs mer om vad du ska tänka på när du skaffar elavtal för lägenhet.

 

Checklista för billig el till lägenhet

 • Kolla marginalen som elbolaget tar ut; hur hög är den?
 • Har elavtalet fast månadsavgift?
 • Hurdan uppsägningstid har elavtalet?

Teckna elavtal till rörligt elpris

 

Billig el till villa eller hus

I villa förbrukas det ofta mer energi, särskilt om villan har elvärme. Då blir själva elpriset det viktigaste för att inte få en stor elräkning. Den fasta avgiften eller årsavgiften utgör vid stor förbrukning oftast en bråkdel av elräkningens slutsumma. Villaägare brukar föredra elavtal med fast elpris för då är det lättare att förutse de kommande utgifterna. Läs mer om vad det lönar sig att tänka på som villaägare när du vill ha billig el.

 

Tips för billig el till villa eller hus

 • Hur länge löper avtalet?
 • Vilken brytavgift har avtalet?
 • När det tidsbundna avtalet löper ut, hurdant elavtal faller du tillbaka på?

Teckna elavtal till fast elpris

Anvisningsel, vad är det?

Det är elnätsbolaget som anvisar dig till ett elbolag, om du inte aktivt väljer ett elbolag när du flyttar. I Sverige blir du nämligen inte utan el när du flyttar, även om du glömt att teckna elavtal. Men du hamnar på ett elavtal som oftast är dyrare än om du själv skulle ha valt elavtal. Det positiva med ett anvisningsavtal (också kallat tillsvidareavtal) är att det oftast är endast 2 veckor uppsägningstid, vilket gör att du enkelt kommer åt att byta till ett billigt elavtal.

Elnätsbolaget och överföringsavgiften då?

Tyvärr kan du inte konkurrensutsätta elnätbolagets överföringspris, det har de monopol på. Märk alltså att byta elbolag inte påverkar det lokala nätbolagets överföringsavgifter.

Elavtal utan årsavgift*

Med ett rörligt elavtal får du alltid din el till aktuellt pris. Med ett timmätt rörligt elavtal betalar du för precis det du använder. 

 • Månatligen varierande kWh-pris
 • Senaste månads elpris 157,89 öre/kWh (inkl. moms)
 • Välj timmätt om du vill kunna utnyttja de billiga timmarna
 • Påslagsrabatt och *fri årsavgift i 1 år

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.