Lumo Energi

Elavtal

Oberoende av om du endast vill byta elbolag eller är i stånd att flytta hittar du det bästa elavtalet för dig hos Lumo Energi! Vi lyssnar och svarar när du frågar om elavtal; vi är här för dig och vi har din el i fokus. Vi är ute för att lösa dina elproblem, inte skapa nya.

 

Gör ett miljöval när du tecknar 

Lägg till en fossilfri energikälla och bidra till en renare framtid! Alla våra elavtal kan kompletteras med 100 % vindkraft eller Klimatmix.

100 % vindkraft +7,5 öre/kWh
På en årsförbrukning av 2 000 kWh blir det 100 kr

Klimatmix +6,25 öre/kWh
På en årsförbrukning av 2 000 kWh blir det 75 kr

Våra elavtal

Välj ett elavtal som passar just dig. Vad har du för behov? Föredrar du en elräkning som du enkelt kan förutspå priset på? Klarar du av plötsliga pristoppar och ser framemot prisdalarna? Våra elavtal Trygg Fast pris och Kvick Rörligt pris svarar just mot dessa.

Fast elpris

 • Jämnt elpris under hela bindningstiden
 • Lätt att beräkna vad du ska betala för din elanvändning
 • Inga oväntade kostnader

Se våra fastprisavtal

Rörligt elpris

 • Du får alltid det aktuella spotpriset
 • Rörligt pris är ofta förmånligast i längden
 • Ingen bindningstid
 • 0 kr örespåslag + fri fast avgift i 12 mån.

Se våra rörliga avtal

Största skillnaden mellan rörligt och fast elpris

Rörligt elpris sätts månadsvis utifrån utbud och efterfrågan av el på den nordiska elbörsen Nord Pool. Månadsavgiften påverkas inte. Med det rörliga elavtalet får du alltid det aktuella priset när elpriset varierar enligt säsong. 

Fast eller bundet elpris innebär att du betalar ett bestämt pris för elen över en viss tid, utan risk för säsongsvariationer. Det som kan påverka priset är lagstadgade förändringar på elmarknaden som t.ex. elcertifikat och myndighetskostnader. Ett fast avtal är ett tryggt val när noggrant behöver kunna hålla koll på dina elkostnader.

Vill du veta mer om skillnaderna mellan ett fast och ett rörligt elpris? 

Läs mer

Om att jämföra elavtal och elpriser

När du kollar in elpriser, ska du främst komma ihåg att alltid jämföra samma typer av elavtal: ett 12 mån. fast elavtal med ett annat 12 mån. fast elavtal, och rörliga elavtal med andra rörliga elavtal, eftersom elpriset varierar enligt de olika avtalstyperna och möjlig bindningstid. Ju längre bindningstid, desto billigare brukar t.ex. det fasta avtalet bli. Läs mer om för- och nackdelarna med de olika elavtalen och få hjälp med att hitta rätt avtal, som passar just dig.

Läs mer om att jämföra elpriser och elavtal

Frågor och svar

Hur kan jag uppdatera mitt nuvarande avtal?

Förnya eller förläng ditt elavtal genom att kontakta vår kundservice per e-post [email protected] eller tfn 08-43 737 858.

Var hittar jag era avtalsvillkor?
Vad betyder anvisningspris?

Anvisningspris betyder att du får el i en ny bostad, även om du inte aktivt tecknat ett elavtal. Anvisat pris är alltid dyrare än att själv teckna ett elavtal. Kallas även tillsvidarepris.

Vad betyder börspris och spotpris?

Spotpris, också kallat börspris eller marknadspris, är det dagliga priset på elbörsen Nord Pool och sätts timme efter timme, baserat på tillgång och efterfrågan. Priset bildar ett månadsmedelvärde och du faktureras därför i efterhand när det är klart vad det genomsnittliga priset för el var den aktuella tidpunkten eller månaden.

Har jag rätt att ångra mig?

Om du har tecknat ditt elavtal på distans har du enligt lagen om distansavtal utanför affärslokaler 14 dagars ångerrätt. Du kan ringa 08-43 737 858 eller skicka e-post till oss [email protected] med din begäran om annullering eller använda Konsumentverkets blankett för att ångra ditt avtal.

Ångerblankett

Vilka rättigheter har jag som konsument?
Varför är elen så dyr nu?

Priset på el påverkas av utbud och efterfrågan. En faktor som särskilt påverkar elpriset i Norden är tillgången på vattenkraft. 2021 var ett torrt år och vattenmagasinen i både Norge och Sverige har varit under normal nivå. Vattenkraft producerar mycket el och när tillgången är begränsad har man varit tvungen att producera el med dyrare metoder. Ju mer väderkänslig elproduktion vi har, desto känsligare blir kraftsystemet för störningar: vid hård kyla är det ofta vindstilla, vilket i sin tur påverkar vindkraftsproduktionen, som varit låg de senaste månaderna. Mindre förändringar i efterfrågan eller elproduktionen medför därför större variationer i elpriserna.

En annan faktor till vår dyra el just nu är att Europa använder mycket naturgas för att generera el. Naturgaspriset har ökat sexfaldigt sedan våren 2021. Bakgrunden till det höga priset var låga naturgaslager i Europa efter en lång och kylig vinter och begränsningar i utbudet av naturgas från framför allt Ryssland. Även priset på kol och utsläppsrätter har ökat och allt detta återspeglas också i våra priser i Sverige.

Hur ser våra kunder oss? 

”Great 91 %” baserat på 858 omdömen, givna via Helpscout. 

"Vänligt bemötande och snabba svar på mailen. Toppen!" A.
"Snabbt svar där de verkligen svarade på mina frågor, det gav ett stort plus i kanten." J.

Tipsa en vän!

Lumo Energis kunder har nu en unik chans att glädja sina vänner med en prisvärd förmån på 200 kr – och också själv dra nytt av den. Delad glädje är dubbel glädje! Logga in på Min Lumo för att hitta din kod.

Läs mera om Tipsa en vän

Elavtal utan årsavgift

Med ett rörligt elavtal får du alltid din el till aktuellt pris. Med ett timmätt rörligt elavtal betalar du för precis det du använder. 

 • Månatligen varierande kWh-pris
 • Senaste månads elpris 128,58 öre/kWh (inkl. moms)
 • Välj timmätt om du vill kunna utnyttja de billiga timmarna
 • Påslagsrabatt + fri årsavgift i 1 år

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.