Lumo Energi

Elkostnad

Vad består min elkostnad av? Känns elräkningen svår att läsa? Kan jag själv påverka storleken på min elräkning? Hur mycket kostar 1 kWh el med alla avgifter? Och hur räkna ut elkostnad per månad? Vad är normal årsförbrukning i villa eller lägenhet? 
 
För att klarna upp dessa frågor och fler, skall du fortsätta läsa.

Vad består min elkostnad av?

Din totala kostnad för el per månad består av flera olika delar: energipris, överföringskostnader i elnätet, energiskatt, mervärdesskatt och övriga myndighetsavgifter som elcertifikat. Energipriset som du betalar till elbolaget är alltså endast en del av dina totala elkostnader – och den del som du enkelt kan jämföra och byta!

 

Var du bor påverkar din kostnader för el, inte endast för att elnätsbolaget har lokalt monopol utan också för att Sverige är indelat i fyra elområden. El uppe i norr är ofta mycket billigare än el i södra Sverige.

Elkostnad/månad

  • Energipris (elpris/kWh)
  • Elnätskostnader, som faktureras av elnätsbolaget
  • Energiskatt, som faktureras av elnätbolaget
  • Övriga myndighetsavgifter, t.ex. elcertifikat. Faktureras i samband med energipriset.

Elkostnad kwh

El prissätts per kilowattimme och köps på elbörsen av elbolagen. Elpriset varierar beroende på utbud och efterfrågan varje timme. Som konsument kan du välja elavtal och därmed välja hurdant pris du betalar för din el: ett fast elpris eller ett rörligt elpris.

Kortfattat innebär ett fast elpris att du betalar samma elpris/kWh under hela avtalstiden, medan ett rörligt elpris är bundet till det aktuella priset på elbörsen och därmed varierar månatligen. Om det är viktigt att kunna exakt räkna ut din elkostnad för varje månad är ett fast elpris mer rekommenderat.

Fördelen med ett rörligt elpris igen är att det lever i symbios med elprisets svängningar på börsen och som konsument sjunker din elkostnad genast om elpriset sjunker på börsen.

 

Har du ett fast elpris betalar du alltså samma hela tiden och kan inte utnyttja svängningarna på elmarknaden – på gott och på ont.

 

Det fasta elpriset är enkelt sagt tryggare, medan det rörliga elpriset i längden har visat sig vara lönsammast.

Hur mycket kostar 1 kWh el med alla avgifter?

Se historiskt spotpris och läs mer om aktuella elpriser för att se prisutvecklingen på elmarknaden.

 

Märk! Har du ett elavtal med fast avgift per månad eller en årsavgift som debiteras utdelat över årets månader måste du också ta dessa med när du räknar ut din elkostnad. Kom också ihåg att kolla att momsen ingår.

 

Exempel 1. Trygg Fast elpris 12 mån. i elområde 3: 174 öre/kWh (inkl. moms)

Hos Lumo Energi betalar du ingen fast avgift under de 12 första månaderna (eller mer), vilket innebär att 1 kwh faktiskt kostar 174 öre vid detta elavtal.

 

Exempel 2. Kvick Rörligt elpris i elområde 3: 128,58 öre/kWh (inkl. moms)

Efter det första året av 0 kr fast avgift, betalar du en fast avgift på 39 kr/månad (inkl. moms).

Se alla våra elavtal och teckna

Elkostnad lägenhet

Kostnaden för energiförbrukningen i en lägenhet brukar vara rejält mindre än i villa, men så är också ofta en lägenhet mindre och värmekostnaderna en bråkdel av vad det kostar att värma ett hus. Läs mer om vilket elavtal som passar bäst för lägenhet.

 

Normal elförbrukning i lägenhet varierar självklart enligt antal invånare, men kan sägas vara under 3000 kWh per år. När jämförpris anges, är standarden för lägenhet 2000 kWh/år. I en mindre lägenhet med två invånare och en uppskattad årsförbrukning på 2000 kWh kan man beräkna att hemelektronik och vitvaror drar ca 50 % av all förbrukad energi, medan belysningen drar ca 15 %. Har man en eluppvärmd bastu förbrukar den upp till dryga 20 % av energin.

 

Elkostnad villa

Vad är normal elförbrukning och elkostnad för villa? Det beror självklart på villan och hur många invånare det bor i huset. När du bor i villa är det extra viktigt att välja rätt elavtal

 

Om huset har elvärme, är kostnaden för el mycket högre än om huset har tillgång till fjärrvärme eller annat sätt att värma, t.ex. solpaneler eller jordvärme. Elvärme och varmvatten tar nämligen upp lejonparten av energiförbrukningen, närmare 70 % medan belysningens andel uppgår till ca 5 %.

 

Hus med elvärme och 4 invånare beräknas förbruka ca 20 000 kWh/år vid eluppvärmning medan samma med jord- eller fjärrvärme beräknas använda knappa 10 000 kWh/år.

Jämför elpriser och sänk din elkostnad

När du jämför elpriser kan du enkelt sänka din elkostnad genom att välja rätt elpris och elavtal för just dig. Börja med att kolla upp din årsförbrukning och gå sedan till en jämförelsesajt som t.ex. Elpriskollen. Du kan självklart också kolla in våra elavtal direkt och slå till om du vet vad du är ute efter.

Läs mer om att jämföra elavtal och elpriser

Så håller du ner dina elkostnader och andra energispartips

Vad påverkar elförbrukningen i huset och vet du hur mycket dina elapparater förbrukar? Enklast minskar du din elräkning genom att vara medveten om hur mycket el som förbrukas hemma. Läs mer om hur mycket energi dina prylar hemma förbrukar

  • Visste du att den eluppvärmda bastun på 6 000 W förbrukar lika mycket energi på ca 1,5 timme, som en energisnål LED-lampa behöver ett år på sig för att förbruka! Så kanske du badar bastu endast en gång i veckan istället för tre?
  • Sänk också värmen någon grad och dra tjocka strumpor på fötterna om det blir kallt så sparar du i uppvärmningskostnader.
  • När du köper nya vitvaror och annan hemelektronik lönar det sig att köpa energisnålt och kolla på energimärkningen för i längden sparar du utöver pengar också på miljön.

Läs våra energispartips och spara

Tips! Hållbara lösningar för boende av energirådgivare

Visste du att du kan söka råd om daglig energianvändning och bli mer energismart med hjälp hos en energirådgivare i din kommun? Hen känner till hemmets energifrågor från LED-lampor till värmesystem. Rådgivningen är gratis.

Hitta din energirådgivare

Tipsa en vän!

Lumo Energis kunder har nu en unik chans att glädja sina vänner med en prisvärd förmån – och också själv dra nytt av den. Delad glädje är dubbel glädje! Logga in på Min Lumo för att hitta din kod.

Läs mera om Tipsa en vän

 

El till fast pris? Ja tack! 

Teckna vårt fastprisavtal till bra pris. Tre års bindningstid.

  • 169,99 öre/kWh + 0 kr/mån.

Priset gäller elområde 3.

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.