Teckna elavtal första gången

Du har fixat bostaden, bokat flyttbilen och bett polarna ställa upp och hjälpa till. Men så kommer vi till elavtalet – det har du väl inte glömt? Vet du hur man gör när man ska teckna elavtal första gången?

Fixa bostad och flytten

Kanske du redan hade bostad, då kan du gå vidare till nästa punkt – men om inte, kan du se hur flytten går smidigast till på vår Flytta elavtal sida och Praktiska tips och checklista

Märk! Om du flyttar till hyreslägenhet lönar det sig att kolla upp vad allt som ingår i hyran. I många fall ingår elen nämligen färdigt i hyran. 

Teckna elavtal för första bostaden i god tid så du har el när du renoverar.

Skaffa elavtal – det är ju invecklat eller?

Att teckna elavtal är faktiskt inte krångligt, men en kort förklaring av termer kan vara en bra inledning. Se mer terminologi.

 • Teckna elavtal = skriva elavtal, skaffa el. Den som skriver elavtalet, måste vara samma person som gör elnätsavtalet.
 • Anvisat pris = anvisningsavtal. Ett elavtal som du blivit tilldelad, om du inte själv valt att aktivt teckna ett elavtal. Anvisat pris är oftast dyrare än elavtal du väljer själv.
 • Rörligt pris = ett elpris som följer svängningarna på elbörsen NordPool. Ett rörligt pris varierar varje månad och är förmånligast i längden.
 • Fast pris = ett elpris som slås fast när du tecknar elavtalet och som sedan hålls samma under hela avtalstiden.
 • Elbolag = elleverantör, elhandlare, elhandelsbolag. Det bolag som säljer elen åt dig. Du kan fritt välja elbolag. 
 • Elnätsbolag = elnätsföretag, nätleverantör. Det bolag som äger det fysiska elnätet i området där du bor. Du kan inte fritt välja elnätsbolag. 

Först teckna elnätsavtal

Du behöver både ett elnätsavtal och ett elavtal för att få el till ditt nya hem. Elnätsavtalet kan du inte välja själv, det görs med nätleverantören som äger elnätet där du bor. Vet du inte vilken nätleverantör ditt område tillhör, kan du hitta alla områden på Hittaid.se

Du behöver personnummer, adress och eventuellt lägenhetsnummer för att kunna teckna elnätsavtal. Har du inte ett elnätsavtal när du flyttat till nytt, kan det hända att du blir utan el eftersom nätleverantören inte ser att det bor någon i lägenheten om du inte anmäler det.

Märk! Det måste vara samma person som gör både elnätsavtal och elavtal.

Sedan teckna elavtal

Du får fritt välja elbolag, men om du inte gör ett aktivt val tilldelas du ett så kallat anvisningsavtal av det lokala elnätsföretaget. Det är oftast fördelaktigare att själv välja elavtal. Det är också bra att teckna elavtal i så god tid som möjligt, gärna en månad före flytten. Vill du jämföra elpriser lönar det sig att kolla på t.ex. Elpriskollen som uppehålls av Energimarknadsinspektionen

För elavtalet behöver elbolaget:

 • namn
 • personnummer
 • ny hemadress (samt eventuellt lägenhetsnummer)
 • datum då elen ska kopplas in

Att välja elavtal som passar just dig är inte svårt

Välj elavtal mellan de två former som finns på marknaden, nämligen fast elpris eller rörligt elpris. Oavsett vilket elavtal du väljer, bjuder Lumo Energi på de första 12 månadernas fasta avgift!

Kort sagt: det fasta elpriset ändrar inte under avtalstiden, utan är samma trygga pris hela tiden – ett skönt val då det osäkra har blivit det nya normala. Vårt elavtal Trygg Fast pris ger dig med andra ord ett fastslaget örespris per kilowattimme. Det fasta elpriset sätts vid teckningstillfället och påverkas inte av svängningarna på elmarknaden. För tillfället erbjuder vi bindningstider på upp till 2 år.

Sammanfattat innebär vårt elavtal Kvick Rörligt pris att elpriset är bundet till spotpriset på elmarknaden och varierar enligt säsongerna. Ett rörligt elpris passar dig som gärna följer med svängarna på elbörsen och vet att ekonomin håller, även om priset stiger en månad – för nästa månad kan den droppa igen. Detta kommer man genast åt att utnyttja i skillnad till vid ett fastprisavtal. Elavtalet Kvick Rörligt pris gäller tillsvidare och har en månads uppsägningstid. Nu får du också första månaden med 50 % rabatt! 

Att teckna elavtal första gången kan kännas spännande men går enkelt att göra online.

Välj energikälla för en bättre framtid

Gör klimatet en tjänst och lägg till ditt elavtal ursprungsmärkt 100 % vindkraft för endast 5 öre/kWh eller Klimatmix för 3,75 öre/kWh. Det blir inte en stor utgift för dig, men är en stor nytta för klimatet. Då bidrar du till att utveckla andelen fossilfria energiformer i Sverige.

Läs mer om att välja energikälla

Några energispartips att leda dig på vägen

 • Dra ur diverse batteriladdare, t.ex. till mobilen, när de inte används.
 • Möblera inte rakt framför elementet med stora soffor eller byråer – låt varmluften cirkulera enklare och värma upp inne.
 • Sänk temperaturen på tvätten! Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt. När du tvättar vid lägre grader går det åt mindre energi för att värma upp vattnet och energianvändningen nästan halveras.

Läs fler energispartips

Dags att kolla elpriset

Välj det elavtal som passar just dig och gör ett miljöval – sedan är det bara att fylla i dina uppgifter och trycka på godkänn så har du tecknat ett elavtal med oss. Lätt som en plätt!

Teckna elavtal

Fyll i ditt postnummer och se ditt elpris.

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, aktivering av autogiro och elavtal …?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

08-43 737 858 [email protected]