Lumo Energi

Om LED-lampor och att välja rätt ljuskälla

Om LED-lampor och att välja rätt ljuskälla
I dagens läge finns det långlivade och energieffektiva LED-lampor för nästan alla slags belysningsarmaturer och de har nästan redan skuffat undan de andra formerna av lampor. Speciellt för inomhusarmaturer där vi tidigare använt energispar-, halogen- eller glödlampor lönar det sig nu att byta till lysdioder – för de sparar otroligt med energi! 

 

Vad är bra med LED?

Tack vare sin låga energiförbrukning och mycket långa livslängd uppnår LED-lampor (Light Emitting Diode) de bästa energibesparingarna och låga driftskostnader. LED-lampor kallas på svenska också lysdioder. LED tänds omedelbart och innehåller inte kvicksilver, i skillnad till lågenergilampor. Även om lysdioder är ett dyrare köp än andra lamptyper, är de ofta de mest kostnadseffektiva när det gäller de totala elbesparingarna genom åren.

Lysdioder ger också upp till 100 lumen per watt, vilket är rejält mer än vanliga glödlampor, som ger 8–10 lm/W medan halogener ger 22 lm/W.

 

Faktaruta Märkningen på förpackningar

Watt (W) anger hur mycket el lampan drar.

Lumen (lm) eller Candela (cd) anger hur starkt lampan lyser.

Energimärkning, anger hur energikrävande lampan är. Den effektivaste är i energiklass A++.

 

Så här känner du igen en högklassig led-lampa

Kolla på förpackningen att följande kriterier uppfylls, så kan du lita på att lysdioden är av god kvalite.

En LED-lampa är billig i drift, fastän inköpskostnaden kan vara hög.

 

Hur väljer jag rätt watt?

Armaturerna är markerade med maximal effekt (W), för lampan som används i armaturen, d.v.s. hur stor effekts lampa som får användas i armaturen. Likvärdigheten mot glödlampor markerade på lampförpackningar betyder likvärdigheten av ljusmängden, inte likvärdigheten av lampans elektriska effekt. De elektriska wattvärdena för lampor som motsvarar mängden ljus är märkbart lägre än för glödlampor.

Lysdioder eller energisparlampor med en ljuseffekt, som motsvarar en 60 W glödlampa, har vanligtvis en elektrisk effekt på endast 8–15 W – mindre effekt producerar mer ljus. T.ex. om en lampa kan utrustas med en glödlampa på upp till 40 W, kan lampan bytas ut mot en 10 W LED-lampa som har en betydligt högre ljusstyrka än glödlampan. En 40 W glödlampa ger ett lumenvärde på ca 340 lm, medan en 60 W glödlampa ger ca 560 lm. En 12 W lysdiod kan ge rentav 1500 lm och motsvara en 100–150 W glödlampa.

Om du är osäker på om en ny lampa kan installeras i armaturen, kontrollera lampans elektriska effekt (W) på lampan eller på förpackningen, som inte får överstiga den maximala watt som anges på armaturen.

LED-lampor är energisnåla lampor.

 

Hur mycket energi går till tillverkningen av ljuskällor?

Att tillverka en glödlampa kräver ca 0,8 kWh elenergi medan en energisparlampa kräver nästan 4 kWh. Skillnaden är nästan femdubbel – men… En energisparlampa håller upp till 15 gånger längre än en glödlampa. Således är produktionsenergin för de 15 glödlampor som förbrukas under energisparlampans livslängd sammanlagt 12 kWh, medan energisparlampan fortfarande endast krävt nämnda 4 kWh.

Men trots allt är det viktigaste för den totala förbrukningen den energi som förbrukas under själva användningen. T.ex. under 15 000 driftstimmar förbrukar en 75 W glödlampa 1 125 kWh medan en energibesparande lampa, som tillhandahåller motsvarande ljusflöde, förbrukar endast 225 kWh.

Den energi som förbrukas under själva användning av lampan utgör majoriteten av den energi som förbrukas under lampans livscykel, när det gäller glödlampor upp till mer än 99 %.

 

Lysdioder förnyar hembelysningen

LED-tekniken ger helt nya möjligheter till hembelysning. T.ex. tack vare dimmers och styrteknik ger samma armatur precis rätt slags ljus för både precisionsarbete och mysig stämning. LED-ljuslister och spotlights belyser till exempel mörka skåphörn, medan sensorer och beröringsfria brytare ökar användarvänligheten. En bra belysning designad för dina behov ökar trivsamheten och säkerheten.

 

Teckna rörligt elpris!

  • 0 kr örespåslag i ett år
  • 0 kr månadsavgift i ett år
  • Rabatt på elcertifikat
Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.