Lumo Energi

Elräkningen i fokus

Elräkningen i fokus
Varför får jag två elräkningar? Hur läser jag min elräkning – vad betyder de olika raderna i elräkningen? Vad allt är det jag betalar för på min elräkning? Kan jag minska på min elräkning? Här tar vi upp de vanligaste frågorna gällande elräkningen.

 

Varför får jag två elräkningar?

För att få el till din villa eller lägenhet behöver du både ett elnätsavtal och ett elavtal. Elnätsavtalet kan du inte välja själv, det görs med elnätsbolaget som äger elnätet där du bor. Elnätsbolaget fakturerar dig på egen räkning för elnätsabonnemang, själva överföringen av el och energiskatten.

Elbolag, elleverantören, får du välja fritt och de fakturerar dig för elen du förbrukar, enligt det elavtal du har valt.

 

Om e-faktura och autogiro

E-faktura är ett miljövänligt sätt att motta fakturor. E-fakturan kommer färdigt ifylld direkt till internetbanken, där den endast behöver godkännas. För att aktivera e-faktura går du in på din internetbank och väljer där att du vill få fakturor från Lumo Energi som e-faktura. E-faktura kan kombineras med autogiro vilket gör hanteringen säker och enkel för dig.

Autogiro innebär att pengarna dras automatiskt från kontot på förfallodagen. Efter att du har fått din första faktura av oss kan du gå in på din internetbank och anmäla dig för autogiro. Endast den, vars namn står på elavtalet, kan aktivera autogiro. När sedan följande fakturor kommer, behövs dessa inte godkännas – men på kontot måste finnas tillräckligt med pengar för att täcka beloppet som ska betalas.

Märk! Du måste ha ett svenskt personnummer för att kunna utnyttja e-faktura och autogiro.

Se våra Frågor och svar gällande fakturor

 

Hur läser jag min elräkning?

På elräkningens framsida står info om ditt elavtal och möjliga tillval. Här hittar du också uppmätt förbrukning och uppskattad årsförbrukning samt för vilken tidsperiod fakturan gäller. Här finns också förfallodatum då du senast måste betala fakturan, beloppet du ska betala samt bankgiro och OCR-nummer, som ska uppges när fakturan betalas för att vi ska kunna identifiera betalningen.

I fakturaspecifikationen framgår priset i ören per kilowattimmar (kWh) för din el. Har du fast elpris, är elpriset samma varje månad, men märk att fakturans slutsumma styrs av förbrukningen. Har du jämn förbrukning, är summan nästan samma månatligen. Har du rörligt elpris, varierar elpriset månatligen och slutsumman därpå. Här redovisas också priset för påslag, elcertifikat och möjliga tillval som energikälla.

På elräkningen står ditt anläggnings-ID och elmätarens nummer. Här framkommer också vem som är nätägare med områdes-ID.

Märk! Vi har i regel 14 dagars betalningstid på våra fakturor.

Kan jag minska på min elräkning?

1. Kolla ditt elavtal

Allra först lönar det sig att se över hurdant elavtal du har: har du fast pris, rörligt pris eller anvisningsavtal. Kolla sedan på oberoende prisjämförelsesajter vad den aktuella prisnivån är och teckna nytt elavtal om skillnaden är stor. Märk dock att om du har ett elavtal med fast pris och bindningstid att det inte nödvändigtvis lönt att säga upp det i förtid, för du hamnar troligen betala en brytavgift som minskar fördelen med att byta. Har du ett rörligt pris, är det värt att kolla årsavgift och fasta avgifter, om du kan göra en inbesparing där med att byta.

 

2. Släck lampan och spara energi

Bor du i villa beräknas årsförbrukningen vara 20 000 kWh om du har elvärme. I liten lägenhet beräknas årsförbrukningen vara 2 000 kWh, medan boende i en större lägenhet drar upp till 5 000 kWh. Klarar du av att minska din egen elförbrukning, sparar du genast pengar. Släck med andra ord lampan när du går ut ur rummet och frosta av kyl och frys regelbundet. Läs fler energispartips.

 

Logga in på Min Lumo

På våra kunders egna sidor Min Lumo kan du se information gällande ditt elavtal och din förbrukning. Här ser du också om du har rörligt eller fast pris, när elavtalet löper ut eller om det är fortlöpande mm.

Till Min Lumo

Teckna rörligt elpris!

  • 0 kr örespåslag i ett år
  • 0 kr månadsavgift i ett år
  • Rabatt på elcertifikat
Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.