Lumo Energi

Jämför elpriser

Jämför elpriser
Att jämföra elpriser är egentligen inte svårt, men det lönar sig att tänka igenom vad du vill ha av ditt elavtal. Vill du ha det bästa priset med ett rörligt elpris eller föredrar du trygghet med ett fast pris? Lär dig kolla jämförpriset och bli en hejare på elavtal.
 

Vad ska jag tänka på när jag jämför elpriser?

Börja med att tänka på hurdant elavtal du behöver och vill ha: är det mer viktigt att du vet exakt hur mycket du måste betala varje månad eller vill du hellre ha det bästa priset? Föredrar du ett elavtal med bindningstid eller ett fortlöpande? Hur lång uppsägningstid kan du acceptera? Hurdant elavtal har du nu – hamnar du betala brytavgift om du vill byta till ett annat elbolag?

När du tänkt igenom dessa frågor, kan du kolla på olika elprissajter, som elpriskollen.se och jämföra elpris där. Här ser du alla våra elavtal.

Vad betyder jämförpris?

Varje elbolag måste uppge ett jämförpris i samband med att du tecknar ett elavtal. Jämförpris anges för att du enkelt ska kunna jämföra elpriset och baseras på föregående månads elpris för aktuellt (ditt sökta) elområde. Märk att nätkostnaden inte ingår. Jämförpris anges enligt förbrukning: liten bostad 2 000 kWh, större bostad 5 000 kWh och villa 20 000 kWh. I jämförpriset ingår alla kostnader, även möjliga fasta avgifter utslaget på förbrukningen. 

Lönar det sig att byta elavtal?

Har du ett fastprisavtal med hård brytavgift kanske det inte lönar sig att byta elavtal förrän det löper ut. Men annars är det definitiv värt att kolla läget, för elpriset stiger och sjunker hela tiden enligt efterfrågan och utbud på elmarknaden. Tänk dock att priset inte alltid är allt – kolla om elbolaget du vill välja är pålitligt, hur de behandlar klagomål och problem, fakturering mm. Kolla de elbolag som fått klagomål hos Konsumentverkets energimarknadsbyrå.

Jämför elpriser enkelt och få mer tid i livet för viktigare saker!


Vad är bäst – rörligt eller fast pris?

Det går inte rakt ut att säga att endera är bättre än den andra. Båda har sina fördelar och nackdelar. Ett rörligt elpris passar för dig som har jämn elanvändning och en liten buffert, om elpriset skulle skjuta i höjden av någon orsak. Fördelen med rörligt elpris är att du genast förtjänar om elpriset sjunker, för det syns genast i ditt eget elpris. Jämför du elpriser för lägenhet är det ofta rekommenderat att välja rörligt elpris eftersom prisfluktuationerna inte syns så stort på lägre förbrukning. I långa loppet jämnar ett rörligt elpris ut sig med både toppar och dalar – och blir lönsammast. Läs mer om vårt elavtal Kvick Rörligt pris.

På kort sikt igen kan ett fast pris vara bättre. Det fasta elpriset lämpar sig för dig som vill veta vad du kommer att betala. Har du en jämn elanvändning, kan du räkna med att ha samma storlek på elräkningen varje månad. Detta är en fördel om du inte har en buffert och måste kunna lägga undan rätt summa månatligen för elen. När du har ett fast elpris, betalar du samma elpris per kilowattimme varje månad. När du jämför elpriser för villa är det bra att komma ihåg att ett fast elpris är ett bra val, eftersom du får bättre koll på dina elkostnader som ofta är högre i hus än i lägenhet. Läs mer om våra elavtal med fast pris, som du kan teckna med längre och kortare bindningstider.

Fast elpris utan bindningstid

Lumo Energi har utvecklat ett elavtal, som ger dig ett fast elpris samtidigt som det är fritt från bindningstid. Du får alltså ett jämnt elpris, ingen bindningstid och har därmed lätt att beräkna vad du ska betala för din energiförbrukning. Med andra ord – ditt fasta elpris löper alltså på utan att du måste komma ihåg något annat än att betala räkningen när den kommer. Elpriset kan komma att justeras under avtalets gång, men då meddelar vi dig två (2) månader i förväg.

Läs mer om Konstant Fast elpris

Välj energikälla när du jämför elpriser

När du tecknar ett elavtal, kan du välja energikälla. Det ökar lite på kostnaden, men kanske det är en kostnad värd att ta. 100 % vindkraft innebär en satsning på hållbar vindenergi, medan Klimatmix ger dig ett mindre fossilt fotspår, fastän klimatmix också kommer med kärnkraft. Väljer du inte energikälla får du av den nordiska elmixen, som består av en mix av både fossila och fossilfria energikällor.

Jämför våra elpriser och teckna

Tips! Väljer du rörligt pris och tecknar på våra nätsidor, får du bl.a. fri fast avgift de 12 första månaderna. 

Se alla våra elavtal

Känns det ännu lite osäkert? Ring och prata med någon av våra kunniga elrådgivare!

Teckna elavtal

Du ser elpriset för ditt elområde när du fyller i ditt postnummer

Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.