Lumo Energi

Hur stor elförbrukning har du hemma?

Hur stor elförbrukning har du hemma?
Hur mycket el drar din tvättmaskin? Hur mycket el drar golvvärme? Vad drar mest el i hemmet och hur stor elförbrukning har dina apparater? Hur mycket får du för 1 kWh? Och vad betyder kWh riktigt? Vad är en normal elförbrukning för ett år? Vad är normal energiförbrukning i villa eller lägenhet? 

 

Vad betyder kWh?

Vad är kWh en förkortning av? En kWh är en kilowattimme, som är ett mått på hur mycket energi du använder. Det betyder inte antalet kilowatt du använder per timme, utan är helt enkelt en måttenhet som motsvarar mängden energi du skulle använda om du höll en apparat på 1 000 watt (W) igång i en timme.

Vad är då watt? Watt är ett mått på effekt. Effekt är ett mått på hastigheten med vilken energi flödar och i elektriska system mäts den i watt (W). Watt motsvarar i princip hur snabbt elektronerna rusar på motorvägen. En watt el flödar med en hastighet av en joule per sekund i det metriska systemet; watt är alltså den hastighet med vilken elapparaterna använder energi.

 

Vad är elpriset per kWh?

Elpriset sätts per kilowattimme. Har du ett elavtal med fast elpris, hålls ditt elpris samma per kilowattimme under hela avtalstiden. Har du ett elavtal med rörligt elpris, varierar ditt elpris per kilowattimme varje månad. Läs mer om hur elpriset sätts.

 

Räkna själv ut dina apparaters elförbrukning

Kolla din elapparat, det brukar finnas en text eller lapp någonstans (t.ex. i botten av vattenkokaren) där det framgår hur mycket effekt (watt, W) apparaten förbrukar. Omvandla apparatens angivna effekt till kilowatt (1 000 watt = 1 kilowatt) och dess användningstid till timmar (30 minuter = 0,5 timmar). När du sedan multiplicerar elapparatens effekt (kW) med användningstiden (h) beräknar du hur stor din apparats elförbrukning är (kWh).

Med andra ord: en 100 watt glödlampa tar 10 timmar att förbruka 1 kWh energi, medan en 2 000 watts apparat använder 1 kWh på bara en halvtimme.

En ångande varm elbastu har hög elförbrukning.

Vad drar mest el i hemmet?

Det är svårt att säga vad som drar mest el i hemmet, eftersom det beror på hurdana apparater du har. Är du beroende av elvärme och eluppvärmd varmvattenberedare är dessa vinnare i högst elförbrukning. På en mer generell nivå, drar en elvärmd bastu och golvvärme mycket el.

 

Exempel: 1 kWh elförbrukning = 10 min. bastu

Följande exempel är uppskattningar och beror självklart på apparaterna verkliga effekt.

Ett bastuaggregat på 6 000 W drar 1 kWh på redan 10 minuter och förbrukar lätt 6–10 kWh om bastun är på en längre tid. Gå alltså genast i bastun när den är varm och håll inte på den i onödan.

Golvvärme förbrukar t.ex. i ett badrum (5 m²) 900 kWh/år, så se till att stänga av golvvärmen då den inte behövs. Kanske satsa på en skön badrumsmatta istället?

Med en dammsugare på 500 W har du förbrukat på en timme 0,5 kWh – och 220 kalorier.

I köket drar ugnen 1 kWh på mindre än en timme, medan kylskåpet drar motsvarande på ett drygt dygn. Vattenkokaren använder 0,1 kWh på 5 min och diskmaskinen 0,6–1,6 kWh per omgång.

Hur mycket el drar en tvättmaskin? Kör du ett 40 graders program i tvättmaskinen förbrukar den ca 0,5 kWh, medan torktumlaren kan använda drygt 2 kWh för att torka en tvättmängd av 3 kg.

När du skaffar en ny tv lönar det sig att köpa en LED-tv, för den förbrukar märkbart mindre än en plasma- eller LCD-tv. En LED-tv förbrukar per timme endast 0,04–0,1 kWh medan en LCD använder 0,08–0,19 kWh och en plasma rentav 0,31–0,41 kWh.

En stationär dator förbrukar ca 0,15 kWh/h medan en laptop klarar sig på 0,3 kWh/h.

Undvik standy by-läge

Om du lämnar en TV eller dator och datorskärm i beredskap istället för att stänga av den, så använder den fortfarande ström, vilket bidrar till ökade elkostnader. Stäng av apparaterna helt och hållet när du inte använder dem – och speciellt om du åker på semester! En simpel lösning är att skaffa ett grenuttag som du sedan enkelt kan stänga av och därmed stänga alla apparater på samma gång.

 

Vad är då en normal elförbrukning för ett år?

Vad som klassas som en normal elförbrukning under ett år beror på storleken på ditt hem, antalet personer i din familj och om du tillbringar mycket tid på jobbet eller större delen av din tid hemma.

 

Energiförbrukning i villa och lägenhet

Om du bor ensam i en liten lägenhet, beräknas du använda 2 000 kWh om året. En familj, som bor i en större bostad med tre–fyra sovrum kan ha upptill 5 000 kWh elförbrukning om året. Bor man i villa med elvärme, kan man förbruka upp till ca 20 000 kWh. Bor man i villa kan det vara värt att fundera på att skaffa sig solpaneler och bli en mikroproducent. Lumo Energi köper nämligen gärna din överskottsproduktion!

 

Kolla energimärkningen och välj varor med låg elförbrukning

När du köper nytt hem, som t.ex. vitvaror eller bildäck, lönar det sig alltid att kolla in produktens energimärkning och helst förstås välja de mest energieffektiva produkterna som är märkta med A. Läs mer om energimärkning och hur den för tillfället genomgår en förnyelse.

 

Minska din elförbrukning och spara

Släck lampan, låt inte vattnet rinna i onödan, duscha i kallare vatten, tvätta i lägre temperaturer och låt byket torka ute ... Alla dessa energispartips har du kanske redan hört. Men det skadar inte att upprepa dem. Läs också våra övriga energispartips och se över din elförbrukning hemma så kan du spara pengar.

Teckna rörligt elpris!

  • 0 kr örespåslag i ett år
  • 0 kr månadsavgift i ett år
  • Rabatt på elcertifikat
Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.