Lumo Energi

Energimärkning i fokus

Energimärkning i fokus
Energimärkning ges till flera olika produkter. Energimärkningen visar vilken klass varje produkt tillhör på basis av sin energieffektivitet.
 

Energimärkningen är till för att hjälpa konsumenter att jämföra produkters energiförbrukning. Tack vare energimärkningen kan du som konsument enkelt välja varor som förbrukar mindre energi. När en produkt är energisnål, sparar du pengar under produktens livscykel. 

Tanken bakom energimärkning är också att styra tillverkarna att designa och utveckla produkter med längre hållbarhet och bättre effektivitet.

 

Varor som använder energimärkning

Vitvaror som kylar, frysar, vinkylar, ugnar, spisar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, luftvärmepumpar får energimärkning. Övriga varor är bl.a. TV-apparater, bildskärmar, lampor och bildäck.

 

Energimärkningen förnyas

Under de senaste åren har fler och fler produkter tilldelats energimärkena A +, A ++ och A +++ eftersom produkternas energieffektivitet har förbättrats. Alla dessa plustecken förvirrar och gör det svårare att jämföra energimärkningen mellan produkterna. Ett plustecken hit eller dit gör ju inte så stor skillnad, verkar konsumenterna tycka. Samtidigt har den otydliga energimärkningen minskat på incitamenten för tillverkare att förbättra energieffektiviteten hos sina produkter.

Från och med 2021 kommer energikategorierna A +, A ++ och A +++ att fasas ut för utvalda produkter och vissa nya produkter får också för första gången energimärkning. Detta kommer från ramförordningen (EU) 2017/1369 om energimärkning.

 

Syftet med förnyelsen

Målet med den förnyade energimärkningen är att ytterligare förbättra energieffektiviteten. Inom flera produktkategorier finns det många apparater som har uppnått den bästa energikategorien, vilket inte sporrar tillverkarna att förbättra energieffektiviteten hos sina produkter, eftersom de redan nått toppen på energimärkningsskalan.

Med den nya energimärkningsskalan kommer toppklass A, och i vissa fall rentav klass B, att lämnas tom. Detta innebär alltså att det under de närmaste åren inte kommer att finnas produkter i dessa energiklasser. Meningen är att de effektivaste produkterna på marknaden till en början ska finnas i energiklass B eller C. Färgen på pilarna är fortsatt från grönt till rött.

Tanken är att uppmuntra tillverkarna att utveckla och förbättra mer energisnåla och effektiva produkter.

 

Hur ser då den nya energimärkningen ut?

Den välbekanta rödgröna pilmarkeringen återgår till A–G-skalan, men med ännu strängare energieffektivitetskrav.

Samtidigt tar de reviderade ekodesignbestämmelserna för första gången hänsyn till den cirkulära ekonomin och ställer krav på bland annat möjligheterna att reparera produkterna och hur tillgängliga reservdelar och programuppgraderingar är. Energimärkningen för vitvaror och nöjeselektronik förnyades i redan mars 2021.

 

Ny energimärkning för lampor kommer i september 2021

All energimärkning förnyas inte på en gång, utan t.ex. lampor får sin nya energimärkning först i september 2021. På lampförpackningarna måste dock redan nu finnas följande märkningar:

De flesta LED-lampor är, än så länge, klass A + och är cirka 30 % effektivare än energibesparande klass A-lampor.

Måttet på mängden ljus eller ljusflöde kallas lumen (lm) och berättar hur starkt en lampa lyser.

Energiförbrukningen uttrycks i kilowattimmar per 1000 timmars användning, vilket är den genomsnittliga årliga lampanvändningen i ett hushåll.

Den förväntade livstid en ljuskälla beräknas ha. Varierar från 1000 timmar till 50 000 timmar för de bästa energisparande lamporna och lysdioderna. 


Läs mer om LED-lampor och hur du inreder med belysning i hemmet.

 

Energimärkning i framtiden

I framtiden kommer också skalan för energimärkningar för bl.a. ugnar, torktumlare och dammsugare att förnyas. Detta innebär tyvärr att konsumenter kommer att vara i en situation där skalorna för olika produkter skiljer sig åt under flera år.

De nya energimärkningsskalorna för de olika produkterna beräknas ha en livslängd på ca tio år. När tillräckligt med nya produkter utvecklats, som uppnår högre energieffektivitet och fyller klassen A, kommer skalan att uppdateras igen.

 

Energispartips

Du sparar energi inte enbart genom att köpa energieffektiva produkter, utan också när du aktivt hemma väljer att tänka på hur du lever och bor. Läs våra energispartips för en energisnålare framtid!

Läs våra energispartips

Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.