Lumo Energi

Skapa stämning med bra belysning

Skapa stämning med bra belysning
Hur skapar man stämning med bra belysning hemma? Vad ska man ta i beaktande när det gäller bl.a. badrum, sovrum och vardagsrum? Det finns förstås inga definitiva regler, men vissa saker lönar det sig att tänka på. 

 

Börja i hallen

En väl upplyst hall är välkomnande när du kommer hem. En bra belysning i hallen underlättar också i vardagen när du enkelt hittar dina kläder och inte behöver rota djupt i garderoben. Dessutom får bra belysning ett utrymme att se större ut och i kombination med en ljus inredning känns hallen rymligare. En ljusstyrka på 150–200 lux fungerar som bra rättesnöre när du planerar hallens takbelysning.

Har du inbyggda klädskåp i hallen? Då är en LED-remsa i skåptaket en bra lösning, så du ser hänga in och ta ut kläderna.

 

Badrum och toalett

I badrum och toalett lönar det sig att ha bra allmänbelysning och det är värt att tänka på att lamporna skall tåla fukt och väljs därefter. Kolla på armaturens IP-klassning att den är tillåten att användas i våtutrymmen.

En dimmer i badrummet är praktisk och skön, t.ex. på morgonen när man inte ännu riktigt har vaknat eller när man vill ha en avkopplande stund i badet. Tänk också på att någon enstaka välplacerad spotlampa är bra när du behöver raka eller sminka dig.

En dimmer gör det lätt att skapa stämningsbelysning, t.ex. i badrummet.

Belysning i köket

Köket är inte endast till för matlagning, utan brukar också fungera som en mötesplats där man umgås med familjen. Det lönar sig att planeras kökets belysning så att man har en både bra allmänbelysning, skugglös spotbelysning på bänkskivor och indirekt stämningsljus – då ser man att laga mat, men kan också justera ljuset för en mysigare stund.

Idealiskt lägger man arbetsbelysningen i köket ovanom arbetsbänken men under huvudnivå. Därför läggs belysningen nästan alltid under övre skåpen. Ta också materialet på arbetsbänken i beaktande, en reflekterande yta kan blända otrevligt när du strimlar grönsaker. Då kan man rikta lamporna mer mot väggen istället.

Har du djupa lådor? Låt en LED-lista lysa upp längst inne, så hittar du enklare alla köksprylar.

 

Stämning i sovrummet

Sovrummet är rummet för avkoppling och här är det bra att satsa på trivsam och varm belysning. Det är bra att placera takbelysningen så att den inte är rakt över huvudet när du ligger i sängen. Med indirekt belysning får du mer mjukhet i ljuset.

Om du är en aktiv läsare eller korsordslösare, är det värt att satsa på bra läslampor intill sängen. Då lönar det sig också att försäkra sig om att ljusstyrkan är tillräcklig för läsning och att ljuset inte spiller ut för brett över sängen.

Satsa på trivsam och varm belysning i sovrummet med sänglampa på båda sidorna av sängen.

Vardagsrummet i fokus

Vardagsrummet är, utöver köket, hemmets hjärta där vi tillbringar mest tid tillsammans med familjen och vänner. Ett fungerande vardagsrum vinner på ett du kombinerar olika belysningsstilar och ljuskällor. Basen för ett vardagsrum är en bra allmän belysning, som kompletteras med effektbelysning som spotlampor t.ex. för tavlor och i bokhyllan, och indirekt belysning för tv-tittande och filmkvällen.

En välplanerad allmänbelysning i vardagsrummet får utrymmet att verka rymligt och öppet och skapar inte störande skuggor. En ljusstyrka på 100–200 lux är en bra utgångspunkt för vardagsrummets takbelysning.

 

Orka bättre i arbetsrummet

Belysningen påverkar mycket hur vi orkar på jobbet. Blir ögonen trötta av dålig belysning, får man lätt huvudvärk. En bra belysning i arbetsrummet är jämn och ljuset faller på rätt plats – alltså arbetsbordet. En bra arbetsbelysning skapar varken störande skuggor eller reflekteras via skärmen. För att ögonen inte ska bli trötta under arbetsdagen är det viktigt att ljuset bakom skärmen och själva skärmens ljus inte är i stor kontrast med varandra. En neutral färgtemperatur har en uppiggande inverkan och påverkar också effektiviteten positivt.

Det är bra om belysningen när du skriver, tecknar, målar, läser och jobbar vid datorn är ca 500 lux. Den allmänna belysningen igen i rummet får gärna vara 250–300 lux.

Utnyttja gärna dagsljus vid arbetsbordet om det är möjligt, i övriga fall är det bra att skaffa sig en bra ljuskälla som enkelt kan justeras.

Må väl med gott ljus

Att inreda med belysning är kul, men kräver att man tänker till och gärna i god tid. Bygger du hus lönar det sig att redan på ritningsstadiet fundera var och hur många eluttag behövs och vad man ska göra i rummet. Bor du i hyreslägenhet ger de nya flexibla LED-listerna bra möjligheter att utan större ingrepp fixa en skön stämning hemma. Belysning är viktigt, inte bara för att du ska se vad du gör, utan också för att få dig att må väl!

Det finns massa sajter med fler belysningstips, artiklar och inspiration om vad det lönar sig att tänka på när du inreder med ljus hemma. Våra favoriter är byggahus.se och Pinterest.

Teckna rörligt elpris!

  • 0 kr örespåslag i ett år
  • 0 kr månadsavgift i ett år
  • Rabatt på elcertifikat
Fler artiklar

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du över fakturering, elavtal och aktuella elpriser…?
Kolla våra Frågor & Svar – enkelt, snabbt och ingen telefonkö.

Om frågorna och svaren inte hjälpte dig, kan du kontakta vår kundservice, antingen per e-post eller telefon.

Öppet vardagar 9–16. Vid helgdagar kan avvikelser förekomma.

Vardagar kl. 9–16
08-43 737 858
Hitta svar på Frågor och svar sidan.